2015. 07. 16.

Ilyet még nem csinált az Ikea - saját erdőket vett Erdélyben

Romániában minden megtörténhet. A földalapról szóló 18/1991. számú törvényt módosító és kiegészítő 169/1997. számú törvény módosítása és kiegészítése ellenére nagyon sok egykori tulajdonos nem kapta vissza jogos tulajdonát. A visszaszolgáltatások folyamatának és a Birtoklapok (Titlu de proprietate) kiadásának leállítása súlyos károkat okoz a megoldást váró gazdáknak. Ennek ellenére Románia külföldi cégeknek ad el erdőket vagy engedélyezi azok külföldiek általi megvételét.
Íme a tudósítás:
** 
Az Ikea csoport 33 600 hektár erdőt vásárolt Romániában – közölte csütörtökön a Mediafax román hírügynökség az Ikea közleményére hivatkozva.
.

A svéd bútorgyártó és -kereskedő cégcsoport a Kárpátok keleti és déli oldalán fekvő Botosani, Vrancea, Buzau és Prahova megyékben, illetve az erdélyi Bihar megyében vásárolt erdős területeket. Az eladókról és a vételárról üzleti titokra hivatkozva nem közölt adatokat.

Frederik de Jong, az Ikea Románia elnöke elmondta, az erdővásárlás hozzásegíti a cégcsoportot a fenntartható módon megtermelt fa nyersanyaghoz. A befektetést arra is alkalmasnak tartotta, hogy a cég diverzifikálja eszközeit.
"Románia lesz az első ország ahol az Ikea csoport saját erdővel gazdálkodik, és azt tűztük ki célul, hogy példát mutassunk az erdőgazdálkodás fenntarthatóságára" - idézte a Mediafax Frederik de Jongot. Az elnök hozzátette, Románia lesz az első olyan ország, ahol az IKEA nyersanyaggal is rendelkezik, bútorgyártókkal is együttműködik, és kereskedik is a termékeivel.

Romániában több mint húsz beszállítója van az Ikea csoportnak. Termékeit egy 2007-ben nyitott bukaresti áruházban lehet megvásárolni. A bútorgyártó júniusban jelentette be, hogy a második romániai üzletét is a fővárosban nyitja meg.

napi.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése