2015. 07. 09.

Bolívián a világ szeme

Ferenc pápa július 8-án öt órakor (magyar idő szerint este 11-kor) érkezett meg latin-amerikai apostoli útja második állomására, Bolíviába. A főváros, La Paz négyezer méter magasan fekvő El Alto nemzetközi repülőterén Evo Morales elnök köszöntötte a „szegények pápáját”. A Vatikáni Rádió tudósít.


Ferenc pápa üdvözlőbeszédében felhívást intézett az ország lakóihoz: haladjanak tovább a társadalmi összetartás megteremtésének útján. Az átfogó haladást szem előtt tartva gondoskodjanak a szegényekről, a legutolsókról, mindazokról, akiket kirekesztenek olyan érdekek miatt, amelyek a pénzistent helyezik az élet középpontjába.

A pápa örömét fejezte ki, hogy ebben a rendkívüli szépségű országban lehet, amelyet Isten magasfölddel, völgyekkel, az Amazonas térségével, sivatagokkal, páratlan tavakkal áldott meg. A Bolíviai Többnemzetiségű Állam alkotmányának előszava mindezt költői módon foglalta össze. A pápa idézett Laudato si’ kezdetű enciklikájából: a világ több, mint egy megoldásra váró probléma. Örvendetes titok, amelyet boldogan és dicsőítve szemlélünk (12. pont). Bolívia különösen áldott lakosságát illetően, kulturális és etnikai változatossága nagy gazdagságot jelent, valamint szüntelen felhívás a kölcsönös tiszteletre és a párbeszédre. Milyen nagy öröm, hogy az itt meghonosított spanyol nyelv 36 helyi nyelvjárással él együtt, mint ahogy a piros és a sárga szín összefonódik a kantuta és patujú nemzeti virágokban. Ezen a földön és ebben a népben mélyen gyökerezik az evangéliumi örömhír, amely az évek során fényével megvilágította a társadalmi együttélést, hozzájárulva a nép fejlődéséhez, előmozdítva a kultúrát – tette hozzá a Szentatya.

Kantuta (Cantua buxifolia) virág
„Mint vendég és mint zarándok jövök, hogy megerősítsem a Jézus Krisztusba vetett hitet” – mutatott rá látogatásának lelkipásztori jellegére a pápa. A hívők legyenek egy jobb világ kovászai, működjenek együtt egy igazságosabb és szolidáris társadalom építésében – fogalmazott.

Bolívia fontos lépéseket tesz, hogy széles rétegeket bevonjon az ország gazdasági, társadalmi és politikai életébe. Alkotmánya elismeri az egyének, a kisebbségek jogait, hangsúlyozza a környezet védelmét, intézményei érzékenyek ezekre a valóságokra. Mindez megkívánja a polgári együttműködést, a párbeszédet, az egyének és a társadalmi szereplők részvételét a mindenkit érintő kérdésekben. Egy nép átfogó fejlődése jelenti az értékek terén való növekedést is, azt, hogy közös eszmék megvalósítására törekedve egyesítik erőiket, anélkül hogy bárkit is kizárnának vagy elutasítanának. Ha a növekedés pusztán anyagi, akkor fennáll annak a veszélye, hogy újabb különbségeket teremtenek, egyesek bősége a többiek nélkülözésére épül. Az intézmények átláthatóságán túl a társadalmi összetartáshoz szükség van az állampolgárok nevelésére is.

A pápa rámutatott: megkülönböztetett szeretettel kell gondoskodni a szegényekről, a legelesettebbekről, mivel nem hihetünk az Atyában anélkül, hogy ne testvérünket lássuk mindenkiben. Gondoskodni kell mindazokról, akiket ma kirekesztenek olyan érdekek miatt, amelyek a pénzistent helyezik az élet középpontjába! – buzdította hallgatóit.

Fordítsanak különös gondot a gyermekekre! – kérte a Szentatya. – A hitéletben elkötelezett, nemes eszmék megvalósítására törekvő fiatalok a jövő zálogát jelentik. A jövő foglalja magában az idősek megbecsülését is. Az „emlékekben gazdag kultúra” nem pusztán az élet minőségét biztosítja számukra, hanem a bensőséges szeretetet is, mint ahogy ezt Bolívia alkotmánya is jól kifejezésre juttatja.

Patujú (Heliconia rostrata) virág
A pápa örömének adott hangot, amiért ebben a magát pacifistának nevező országban lehet, amely előmozdítja a béke kultúráját, a békéhez való jogot. Apostoli látogatását Bolívia Királynője, a Copacabanai Szűz oltalmába ajánlotta. Mária védelmezze minden gyermekét!
Forrás és fotó: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése