2015. 07. 11.

Ferenc pápa megérkezett Paraguayba

Július 10-én, pénteken délután Ferenc pápa Asunciónban udvariassági látogatást tett Horacio Manuel Cartes államelnöknél, akit 2013-ban választottak meg öt évre. Az elnök elkísérte vendégét a palota kertjében összegyűlt állami vezetőkhöz – tudósít a Vatikáni Rádió.

A nemzetgyűlés és a diplomáciai testület tagjaival való találkozó elején egy zenekar a jezsuita redukciók idejéből való zeneszerzeményeket adott elő. Ezzel már felidézték Paraguay múltját, amire Ferenc pápa mindjárt kitért a köszöntések és köszönetnyilvánítások után.
„A független nemzetté válás első lépéseitől nem sokkal ezelőttig Paraguay története megismerte a háború, a testvérgyilkos összeütközések, a szabadság hiánya és az emberi jogok megsértésének szörnyű szenvedéseit. Mennyi fájdalom és mennyi halál! Mégis, a paraguayi nép megmutatta az állhatatosság csodálatos lelkületét a viszontagságokon való felülkerekedésben és egy virágzó és békés nemzet építésében. Itt, az elnöki palota kertjében, amely tanúja volt Paraguay történetének, amikor a folyó partját csak a guarani indiánok használták, szeretném kifejezni elismerésemet a paraguayi egyszerű emberek ezreinek, akiknek neve nem jelenik meg a történelemkönyvek lapjain, akik népük igazi főszeplői voltak és maradnak. Szeretném meghatódottan és csodálattal elismerni a paraguayi nők szerepét a történelem drámai helyzeteiben, különösen, amikor az ádáz háború le akarta rombolni népeink testvériségét. E nők anyai, feleségi és özvegyi vállaikon hordozták a legnagyobb súlyt, képesek voltak előre vinni családjukat és országukat, beoltva az új nemzedékekbe a jobb jövő reménységét. Isten áldja meg a paraguayi nőket, Amerika legdicsőbb asszonyait!”
Ezután Ferenc pápa azt hangsúlyozta, hogy ha egy nép elfeledi múltját, történetét, gyökereit, akkor nincs jövője, kiszárad. Tudatosítani kell a háború tragédiáját, abszurditását: „Soha többé testvérháborút!” – mondta Ferenc pápa. A gyűlölettől és bosszútól megszabadult emlékezés építse mindig a békét, a harmonikus együttélést, a mindennapokban is, elkerülve a kihívó magatartást, a sértő szavakat, keresve a kölcsönös megértést, a párbeszédet és az együttműködést.
Néhány év óta Paraguay elkötelezte magát a tartós demokratikus tervek megvalósítására. Méltó elismernünk, hogy sok lépést tett előre ezen az úton, hála mindenki erőfeszítésének, még ha nagy nehézségek és bizonytalanságok közepette is. Ferenc pápa – utalva az ország „képviseleti és pluralista demokráciát” meghatározó Alkotmányára –, arra buzdította a jelenlevő vezetőket, hogy folytassák az erőfeszítést a demokratikus struktúrák, intézmények létrehozására, válaszolva az állampolgárok jogos elvárásaira. Utalt az Aparecidai dokumentumra (74), amely óv az olyan „formális demokráciától”, amely a „korrekt választáson alapul, megelégszik a korrekt szavazásokkal, de az emberi jogokat nem tartja tiszteletben.
A társadalmi élet minden szintjén, de főleg a politikai tevékenységben a párbeszédre kell törekedni a közjó érdekében, elismerni a jogos különbözőségeket, tiszteletben tartani mások véleményét. Az egység mindig fontosabb, mint a konfliktus, a haza és a nép szeretetéből ki kell zárni a pártos és ideológiai választásokat. Előnyben kell részesíteni a szegényeket és a rászorulókat. A gazdasági fejlődés előmozdításában működők csak akkor álljanak meg, ha minden gyermek iskolába jár, ha a családoknak házuk van, a dolgozóknak munkájuk, a vidékieknek megművelhető földjük, ha a lakosok nem vándorolnak el a bizonytalan jövő felé, amikor már nem lesznek áldozatai az erőszaknak, a korrupciónak és a drogkereskedelemnek. Az a gazdasági fejlődés, amely nem számol a leggyengébbekkel, a kisemmizettekkel, az nem fejlődés.
Ferenc pápa ezután hangsúlyozta a paraguayi püspökök nevében is, hogy a katolikus egyház hozzájárul az igazságosabb, harmonikus társadalom, a jobb jövő építéséhez (Evangeli Gaudium, 183).
„Az Istenbe vetett hit, a sorsunkat vállaló Krisztus megnyitja nekünk az irgalmasság útját, amely az igazságosságon alapulva a könyörületesség cselekedeteire ösztönöz. Ezáltal senki nem szorul Paraguay nagy családjának a peremére, amelyet szerettek, és amelyet szolgálni szeretnétek. Nagy örömmel jöttem ebbe az országba, amely a Caacupé-i Csodatévő Szűzanyának van ajánlva. Isten áldását kívánom mindannyiótokra, családjaitokra és Paraguay minden szeretett lakójára. Legyen ez az ország gyümölcsöző, melyet a Szűzanya köntösén látható golgotavirág is jelképez, és kívánom, hogy a Szűzanya ábrázolásában megjelenő nemzeti színű szalag fűzze össze Paraguay népét a csodatévő Szent Szűzzel.” – zárta Ferenc pápa az állami vezetőkhöz intézett beszédét.
Paraguay köztársaságot 1811-ben kiáltották ki függetlennek. 1864-70 között háborút folytatott Brazíliával, Argentínával és Uruguay-jal, aminek következtében elveszített nagy területeket. (1929-35 között pedig Bolíviával állt harcban, de ebből győztesen került ki.)
Az 1967-es Alkotmány alapján az ország elnöki köztársaság: az elnök egyben kormányfő is. Közvetlen szavazással választják, mandátuma 5 évre szól. A köztársaság elnöke ma: Horacio Cartes. Paraguay Dél-Amerika középső részén fekszik, területe 406.750 négyzetkilométer. Északon Bolíviával, keleten Brazíliával, délen Argentínával határos. A bolíviai határ melletti terület tropikus, őserdőkkel borított, a lakosság 4%-a él itt. Az ország minden pontja 1000 km-nél nagyobb távolságra van a tengertől, ez éghajlatát erősen befolyásolja. Az ország lakossága 6 millió 783 ezer. 93,2%-uk katolikus. Fővárosa Asunción, félmillió lakossal. Kétnyelvű ország: a spanyol mellett fennmaradt az indián őslakosság nyelve, a guarani, amely köznapi használatban általános. A lakosság 80 %-a mesztic, guarani indián és spanyol keverék, kb. 30% indián őslakosság. A külföldről bevándorló telepesek szerepe a gazdaságilag elmaradt ország életében igen jelentős. (A csecsemőhalandóság rendkívül magas.) Pénzneme USA dollár.
Az apostoli munka 15 egyházkerületben 372 plébánián, 1.450 lelkipásztori központban folyik. A püspökök száma 23, az egyházmegyés papoké 388, a szerzetespapoké 416, az állandó diakónusoké 180, a szerzetes testvéreké 207, a szerzetesnővéreké 1.473, a világi misszionáriusoké 6.790, a katekétáké közel 109 ezer. Mintegy félezer nagyszeminarista készül a papságra.
Forrás: Vatikáni Rádió
Forrás és fotó: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése