2015. 07. 10.

Új világrendet alkottak Oroszországban július 8. és 10. között

Ufában tartott csúcstalálkozó
A Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és a Dél-Afrikai Köztársaságot tömörítő egység a világ lakosságának mintegy 40 százalékát adja. Ráadásul gazdaságilag sem jelentéktelen – hangsúlyozta a világ egyik legtekintélyesebb üzleti lapja, a Bloomberg. Míg 2007-ben az amerikai GDP a duplája volt a BRICS-országokénak, ma már elenyésző a különbség.
A július 8. és 10. között az oroszországi Ufában tartott csúcstalálkozóval kapcsolatban többen is meglebbentették egy új világrend lehetőségét. Ez két dolgon alapulhat: az egyik egy új közös bank, a másik pedig Kína szerepe a csoporton belül és a világban.
Azt már a tavalyi brazíliai csúcson, Fortalezában bejelentették, hogy a BRICS-csoport közös bankot hoz létre. Az úgynevezett Új Fejlesztési Bank (ÚFB) közelgő indulását tegnap Ufában is megerősítették. A bank 100 milliárd dolláros tőkével indul, a székhelye pedig Sanghajban lesz.
A tekintélyes orosz üzleti napilap, a Vedomosztyi ma reggeli cikkében emlékeztetett arra, hogy az ÚFB-t a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) alternatívájának szánja a BRICS-csoport.
A fejlődő világ öt vezető országa ugyanis elégedetlen a nagy gazdasági folyamatokban nekik jutó részesedéssel. Szerintük a két nagy pénzintézet belső rendszerei kiegyensúlyozatlanok, és remélik, hogy az ÚFB kierőszakolja a nyugati hatalmak pénzügyi uralmának csökkenését.
Az Új Fejlesztési Bankról azonban azt is el kell mondani, hogy a tőke legnagyobb része Pekingből érkezik majd. Kína 41, Oroszország, India és Brazília 18, a Dél-Afrikai Köztársaság pedig 5 milliárd dollárt ad – tájékoztatott az Orosz Központi Bank. Ez az elosztás a BRICS-csoport geopolitikai szerepére is utalhat.
Oroszország helyzetét a moszkvai Macro Advisory tanácsadócég elemzője, Chris Weafer szerint több előnye is van Moszkvának Pekinggel szemben. Először is Kínának mindenképpen szüksége van az orosz nyersanyagokra, másodszor az oroszok technológiailag sokkal fejlettebbek a kínaiaknál és végül a Kremlnek jóval nagyobb tapasztalata van a diplomáciai meccsek kezelésében.

Kép: A BRICS-országok vezetői: Vlagyimir Putyin, Narendra Modi, Dilma Rousseff, Hszi Csin-ping és Jacob Zuma. (Wikipedia)

asiaport.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése