Az Oregon Állami Egyetem tudósai valami olyat hoztak létre, ami az
emberiség egyik legnagyobb kérdésére lehet a válasz. Hogyan együnk még
több bacont, anélkül, hogy az különösen rosszat tenne nekünk?
Itt van a vörös pálmamoszat - Palmaria palmata. Az Európa nyugati (főleg a Brit-szigetek és Skandinávia), Ázsia északkeleti (Japán, Korea, Oroszország) és Észak-Amerika (Kanada, Alaszka) partvidékeinek sekély vizeiben gyakori. A moszatnak egy kis korong alakú rögzítőkészüléke van, amivel a part
menti sziklákhoz vagy más moszatokhoz rögzül. A rögzítőkészülékből kb.
40 cm átmérőjű, szívós, bőrnemű, ujjszerűen elágazó lebenyekre tagolódó
telepet nevel. A telep színe, lehet mélyvörös, vagy vörösesbarna. Tavasszal és nyár elején tömegesen fejlődik.
A vörös pálmamoszatot eddig főként alapanyagként használták főzéshez
vagy táplálék kiegészítőként. A megmosott és felszeletelt lemezeit nyersen salátákba használják, de
főzelékként is kedvelt. Nagyon szívós, ezért sokáig kell főzni. Szárítás
és őrlés után zöldséges ételek, saláták ízesítője lehet. A moszat ásványi anyagokban, különösen káliumban és magnéziumban gazdag, de magas jódtartalma miatt is értékes tápanyag.
Az egyetem tudósai egy olyan fajtáját
hozták létre, amely már nyersen fogyasztható.
Ahogyan a legtöbb felfedezésnél itt is egyfajta véletlen során
jutottak el a különleges eredményhez. Eredetileg az volt a terv, hogy
egy abalone nevű kaliforniai kagyló számára fejlesszenek táplálékot, ami
meglehetősen megkönnyíti azok tenyésztését.
A vörös pálmamoszat ezen verziója tele van ásványi anyagokkal,
vitaminokkal, antioxidánsokkal és fehérjével. Nem kellett sok, hogy a
tudósok rájöjjenek: emberi fogyasztásra is alkalmas lenne, sőt igazán
jót tenne nekünk. Ha pedig olajban sütjük ki, akkor egy baconszerű ételt
kapunk, ami nagy valószínűséggel óriási sikert aratna.
A tudóscsapat pedig bevont néhány szakácsot, hogy tökélyre fejlesszék a vörös pálmamoszat kulináris felhasználását.
Mindemellett pedig az előállítás sem lenne túl bonyolult vagy
költséges, így remélhetőleg a közeljövőben már találkozhatunk a
végtelenül egészséges és egyben bacon ízű moszattal.
globoport.hu részben
Fotó: Wikipedia
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése