Itt van a vörös pálmamoszat - Palmaria palmata. Az Európa nyugati (főleg a Brit-szigetek és Skandinávia), Ázsia északkeleti (Japán, Korea, Oroszország) és Észak-Amerika (Kanada, Alaszka) partvidékeinek sekély vizeiben gyakori. A moszatnak egy kis korong alakú rögzítőkészüléke van, amivel a part menti sziklákhoz vagy más moszatokhoz rögzül. A rögzítőkészülékből kb. 40 cm átmérőjű, szívós, bőrnemű, ujjszerűen elágazó lebenyekre tagolódó telepet nevel. A telep színe, lehet mélyvörös, vagy vörösesbarna. Tavasszal és nyár elején tömegesen fejlődik.
A vörös pálmamoszatot eddig főként alapanyagként használták főzéshez vagy táplálék kiegészítőként. A megmosott és felszeletelt lemezeit nyersen salátákba használják, de főzelékként is kedvelt. Nagyon szívós, ezért sokáig kell főzni. Szárítás és őrlés után zöldséges ételek, saláták ízesítője lehet. A moszat ásványi anyagokban, különösen káliumban és magnéziumban gazdag, de magas jódtartalma miatt is értékes tápanyag.
Az egyetem tudósai egy olyan fajtáját hozták létre, amely már nyersen fogyasztható.
Ahogyan a legtöbb felfedezésnél itt is egyfajta véletlen során jutottak el a különleges eredményhez. Eredetileg az volt a terv, hogy egy abalone nevű kaliforniai kagyló számára fejlesszenek táplálékot, ami meglehetősen megkönnyíti azok tenyésztését.
A vörös pálmamoszat ezen verziója tele van ásványi anyagokkal,
vitaminokkal, antioxidánsokkal és fehérjével. Nem kellett sok, hogy a
tudósok rájöjjenek: emberi fogyasztásra is alkalmas lenne, sőt igazán
jót tenne nekünk. Ha pedig olajban sütjük ki, akkor egy baconszerű ételt
kapunk, ami nagy valószínűséggel óriási sikert aratna.A tudóscsapat pedig bevont néhány szakácsot, hogy tökélyre fejlesszék a vörös pálmamoszat kulináris felhasználását.
Mindemellett pedig az előállítás sem lenne túl bonyolult vagy költséges, így remélhetőleg a közeljövőben már találkozhatunk a végtelenül egészséges és egyben bacon ízű moszattal.
globoport.hu részben
Fotó: Wikipedia

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése