Itt van a vörös pálmamoszat - Palmaria palmata. Az Európa nyugati (főleg a Brit-szigetek és Skandinávia), Ázsia északkeleti (Japán, Korea, Oroszország) és Észak-Amerika (Kanada, Alaszka) partvidékeinek sekély vizeiben gyakori. A moszatnak egy kis korong alakú rögzítőkészüléke van, amivel a part menti sziklákhoz vagy más moszatokhoz rögzül. A rögzítőkészülékből kb. 40 cm átmérőjű, szívós, bőrnemű, ujjszerűen elágazó lebenyekre tagolódó telepet nevel. A telep színe, lehet mélyvörös, vagy vörösesbarna. Tavasszal és nyár elején tömegesen fejlődik.
A vörös pálmamoszatot eddig főként alapanyagként használták főzéshez vagy táplálék kiegészítőként. A megmosott és felszeletelt lemezeit nyersen salátákba használják, de főzelékként is kedvelt. Nagyon szívós, ezért sokáig kell főzni. Szárítás és őrlés után zöldséges ételek, saláták ízesítője lehet. A moszat ásványi anyagokban, különösen káliumban és magnéziumban gazdag, de magas jódtartalma miatt is értékes tápanyag.
Az egyetem tudósai egy olyan fajtáját hozták létre, amely már nyersen fogyasztható.
Ahogyan a legtöbb felfedezésnél itt is egyfajta véletlen során jutottak el a különleges eredményhez. Eredetileg az volt a terv, hogy egy abalone nevű kaliforniai kagyló számára fejlesszenek táplálékot, ami meglehetősen megkönnyíti azok tenyésztését.

A tudóscsapat pedig bevont néhány szakácsot, hogy tökélyre fejlesszék a vörös pálmamoszat kulináris felhasználását.
Mindemellett pedig az előállítás sem lenne túl bonyolult vagy költséges, így remélhetőleg a közeljövőben már találkozhatunk a végtelenül egészséges és egyben bacon ízű moszattal.
globoport.hu részben
Fotó: Wikipedia
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése