2015. 07. 19.

Német álláspont: Magyarországnak meg kell védenie Európát

Magyarországnak meg kell védenie a schengeni külső határt - mondta a német szövetségi belügyminiszter az ideiglenes műszaki határzárral kapcsolatban a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lapban szombaton megjelent interjúban.

Thomas de Maiziere az elsősorban a német menekültügyi helyzetről szóló interjúban a magyarországi ideiglenes műszaki határzár építésével kapcsolatban feltett kérdésre, miszerint erődként képzeli-e el Európát, azt mondta, hogy "természetesen nem", és német politikusként alapvetően erős fenntartásai vannak a kerítésekkel kapcsolatban. Magyarország azonban olyan állam, amelynek schengeni külső határa van, "és mi azt igényeljük, hogy az ilyen országok biztosítsák külső határukat" - mondta a német belügyminiszter.

"Ezenfelül Magyarországra súlyos teher nehezedik, az utóbbi hónapokban ott tízezrével vettek fel és regisztráltak menedékkérőket" - mondta Thomas de Maiziere.

A német menekültügyi helyzettel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy "elfogadhatatlan és Európára nézve szégyen", hogy a Németországba érkező menedékkérők több mint 40 százaléka a Balkánról származik. Ezt az arányt "drasztikusan csökkenteni kell", és ha már sikerült volna, akkor "egészen más hangulat" lenne az országban - mondta a miniszter a FAZ-nak.

Hangsúlyozta: "teljesen érthető", hogy Németországban az emberek "kritikus kérdéseket" tesznek fel, hiszen azt hallják, hogy válságövezetekből érkező menekültekről van szó, és közben szinte minden második Szerbiából, Koszovóból vagy Albániából jön. Ez a jelenség "értetlenséget" vált ki - mondta Thomas de Maiziere a konzervatív lapnak.

napi.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése