2015. 07. 10.

Rendezni kell az etnikai kérdést Európában! - Markó Béla

Fotó: Csedő Attila
„Az Ukrajnában kialakult konfliktus és görögországi válság is azt mutatja, hogy Európa, valamint az Amerikai Egyesült Államok tévednek, amikor a Balkán és Kelet-Közép-Európa országainak gondjait egyszerűen gazdasági kérdésként kezelik, és figyelmen kívül hagyják ezen országok etnikai-identitásbeli sajátosságait, és a stabilitás kérdését előbbre helyezik a demokráciánál” – jelentette ki Markó Béla pénteken, július 10-én Marosfőn, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) által szervezett EU Táborban.

Az Etnikai alternatívák Kelet-Közép-Európában és a Balkánon címmel tartott előadásában az RMDSZ volt elnöke úgy értékelte, az említett válság-gócok fényében Európának kötelessége lenne újragondolni azt, hogyan próbálta egymáshoz illesztenie Európa országait, és hogyan kellene összeillesztenie a jövőben, ezen országok integrációja során ugyanis az Európai Unió a legkönnyebb és egyben a legveszélyesebb megoldást választotta: egyenruhát próbált rájuk húzni. „Európa megpróbálta Prokrusztész-ágyba bújtatni ezeket az országokat, és nem vette figyelembe, hogy minden országnak meg vannak a sajátos etnikai kérdései. Hiszen a görögországi válság is bebizonyította, hogy a görögök bizony nem németek, ahogyan a magyarok, a románok sem németek, de vajon nekünk olyan Unió kell, amelyben mindenki német?” – tette fel a kérdést. Szerinte a kontinens és az AEÁ vezetői máig nem tudatosították az etnikai kérdés rendezésének jelentőségét a térségben, és ezt az Ukrajnában kialakult drámai helyzet mutatja a legjobban.

„A 48-49 milliós Ukrajnában közel tíz millió az orosz nemzetiségű, egy ilyen országban az etnikai-identitáris kérdés alapvető fontosságú, és ahol nem csupán nyelvtörvényt (amelyet később hatálytalanítottak), hanem az autonómia különböző formáit is fel kellett volna kínálni. Európa ehelyett gazdasági-integrációs kérdésként kezelte és erőltetett ütemben próbálta integrálni Ukrajnát, amelynek az orosz intervenció lett az eredménye” – mondta.


A politikus szerint az ukrajnai konfliktus súlyos hatással van az egész térségre, Románia egy potenciálisan háborús övezet közelében találta magát, és ez katonai szempontból igen felértékelte az országot. „Én azonban nem örülök ennek a felértékelődésnek, hiszen ez azt jelenti, hogy itt egy jelentősebb katonai, NATO-jelenlétre van szükség. Azt gondolom, hogy nekünk nem szabad ilyen háborús alternatívákban gondolkodni, az egy rossz jövő, ha mi egy olyan régióban fogunk élni, ahol nem a nyugati demokratikus rendszerekhez való felzárkózás lesz a legfontosabb cél, hanem az, hogy itt egy katonailag stabil régió legyen” – szögezte le Markó Béla, aki szerint a helyzetet tovább rontja, hogy a szeptember 11-ei egyesült államokbeli merényletet követően megváltozott a világ, és az Egyesült Államok számára azóta a térségünkben nem a demokratikus berendezkedés, hanem a stabilitás a legfontosabb.

„Ennek máris megvannak a nagyon rossz következményei az egész régióban, Romániában vagy Magyarországon, és általában a szocialista országokban, ahol amúgy is csak a felszínt festették át, és úgy csatakoztak az Európai Unióhoz, hogy a mélyben nem igazán hatnak a demokratikus elvek, most pedig itt az úgynevezett populista politika kezdett lábra kapni. Ez arról szól, hogy nincsen szükség a közvetve gyakorolt néphatalomra, hanem közvetlenül kell gyakorolni a néphatalmat: nincs szükség parlamentre, nincs szükség választott képviselőkre, hanem van általában egy karizmatikus vezető és van a nép, és ők igazgatják az ország dolgait” – mondta az RMDSZ volt elnöke, aki szerint ennek eredményeként Romániában láthatóan lebomlik a demokrácia, megbomlott a hatalmi egyensúly, teljes mértékben kompromittálódott a parlament, bizonytalanná vált a kormány működése, az igazságszolgáltatás pedig lassan átveszi a parlament szerepét.

„Ebben a térségben mindenütt zavar van a demokrácia értelmezésével, ez arra kell késztesse az Európai Uniót és mindannyiunkat, hogy végiggondoljuk, hogyan kellene a jövő Európáját felépíteni” – hangsúlyozta előadásában Markó Béla.

A Magyar Ifjúsági Értekezlet, az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége és a Kós Károly Akadémia Alapítvány július 7–12. között idén tizenkettedik alkalommal szervezi meg az EU Tábort.

Közlemény

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése