2015. 07. 13.

Megszületett a megállapodás a görög adósságválságról!


Forrás: mno.hu
Sejthető volt, hogy a németek és a franciák befektetése Görögországban olyan nagy, hogy polgáraik, vállalkozásaik érdekében meg fogják menteni Görögországot. Így is történt.
És amint írtam a görögök eléggé dörzsöltek és nagy életművészek: Ciprasz életművész alkuja Putyinnal
Olvassuk a tudósítást:
**


Maratoni, tizenhét órás tárgyalás után hétfő reggel megszületett a megállapodás a brüsszeli euróövezeti csúcstalálkozón a görög adósságválság megoldására. A görög parlamentnek pedig szerdáig, vagyis július 15-ig kell kinyilvánítania egyetértését az euróövezeti csúcstalálkozón kimunkált megállapodással – közölte hétfő délelőtti brüsszeli sajtótájékoztatóján Angela Merkel német kancellár. Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság elnöke szerint az egyezséggel biztossá vált, hogy nincs „grexit", Görögország nem távozik az euróövezetből. A megállapodsra a piacok is pozitívan reagáltak. Az euró erősödött.

Donald Tusk, az Európa Tanács elnöke azt írta a Twitteren, hogy „egybehangzó megállapodás született”. Közlése szerint ezzel megnyílik az út az előtt, hogy Görögország tárgyalást kezdhet az Európai Stabilitási Alap keretéből folyósítandó újabb pénzügyi támogatásról. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón pedig arról beszélt, hogy nincs „grexit", Görögország nem távozik az euróövezetből.Az IMF-vezér, Christine Lagarde szerint a megállapodás egy jó lépés a bizalom újjáépítéséhez.


A megállapodás utáni sajtótájékoztatón Angela Merkel azt mondta, hogy a görög parlamentnek szerdáig, vagyis július 15-ig kell kinyilvánítania egyetértését az euróövezeti csúcstalálkozón kimunkált megállapodással. A kancellár kiemelte: Görögországban alapvető változások kellenek, példaként említette, hogy komplett nyugdíjreformot kell végrehajtania az athéni kormánynak. Mint mondta egy hellének megsegítésére egy 50 milliárd eurós alapot fognak létrehozni, melynek felét a bankok feltőkésítésére fogják költeni. A „pénzelosztó szervezetet” Európa fogja felügyelni. A cél az, hogy a görögök a lehető legjobb módon használják fel a pénzt.

Szintén a sajtótájékoztatón az Eurócsoport elnöke, Jeroen Dijsselbloem elmondta, hogy az alapot kezelő központja nem az eredetileg tervezett Luxemburg lesz, hanem Athén. Az egyezségre a piacok is pozitívan reagáltak. Az euró erősödött.

Lezárult egy fejezet

Korábban két nyitott kérdés volt. Ez egyik az, hogy a görögök szerették volna elkerülni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) részvételét a harmadik mentőprogramban. A másik pedig a volt, hogy az 50 milliárd eurósra tervezett alap, amelyben Athénnak állami vagyont kellene letétbe helyeznie, hogy a privatizációs bevételekből csökkenteni lehessen az államadósságot. Görög kormányzati források korábban a privatizációs különalappal kapcsolatban úgy nyilatkoztak, hogy egy másik bolygón él, aki ezt kitalálta. Rámutattak, hogy Görögországnak nincs 50 milliárd eurónyi privatizálható vagyona, Athén maximum 17 milliárd eurót tud elhelyezni az alapban.

Többször szakadtak már meg a tárgyalások

Hétfőn kora reggel ismét megszakították a hajnalban újrakezdett plenáris tanácskozást a görög adósságválsággal foglalkozó, előző délután kezdődött euróövezeti csúcstalálkozó résztvevői – derült ki különböző Twitter-bejegyzésekből. Joseph Muscat máltai kormányfő akkori tájékoztatása szerint a szünet azt célozza, hogy szűkebb körben kimunkálják a legutolsó, még nyitott kérdések megoldási módozatait is. A 15 órás csúcstalálkozót háromszor szakította meg Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, hogy külön egyeztetéseket folytasson Alexisz Ciprasz görög miniszterelnökkel, Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia elnökkel.

További görög reformokra van szükség

A pénzügyminiszterek abban egyetértettek, hogy az Athén által csütörtökön benyújtott javaslat nem elégséges ahhoz, hogy megkezdődhessenek a tárgyalások a harmadik mentőcsomagról, ahhoz Görögországnak további intézkedéseket kell tennie.
Ezek között szerepel a forgalmi adózás egyszerűsítése, az adóalap kiszélesítése, a nyugdíjrendszer fenntarthatóvá tétele, a polgári peres eljárási törvény átalakítása, a statisztikai hivatal függetlenségének szavatolása, automatikus kiadáscsökkentést eredményező döntések, az uniós bankszanálási és talpra állítási irányelv egyébként is kötelező, maradéktalan átvétele, az energiahálózat privatizációja, a nem teljesítő hiteleket érintő intézkedés, az állami vagyonkezelő függetlenségének biztosítása, a közigazgatás politikamentesítése és a korábban trojkának nevezett intézmények (Európai Bizottság, Európai Központi Bank, IMF) visszatérése Athénba.

A továbbra is zárva tartó és tőkekorlátozásokkal sújtott görög bankok fizetőképességét jelenleg az Európai Központi Bank tartja fenn úgynevezett sürgősségi likviditási támogatáson keresztül. Ilyet a frankfurti uniós jegybank csak fizetőképes feleknek biztosíthat. Ha Görögország július 20-án nem tud megváltani 3,5 milliárd euró értékű, az EKB-nál lévő görög államkötvényt, akkor a bank a saját szabályai szerint aligha folytathatja a likviditási támogatás biztosítását. Ebben az esetben a görög bankrendszer csak úgy tudna pénzhez jutni, ha Athén pénznyomtatásba kezdene, amivel de facto kilépne az eurózónából.

mno.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése