2015. 07. 31.

Hamarosan tíz éves lesz XVI. Benedek „Deus caritas est” enciklikája

Ferenc pápa ösztönzésére a Cor Unum Pápai Tanács 2016. február 25-26-án megemlékezik XVI. Benedek első, Deus caritas est kezdetű enciklikája megjelenésének 10. évfordulójáról – tájékoztat a Vatikáni Rádió.


A Deus caritas est (Az Isten szeretet) kezdetű körlevéllel Ratzinger pápa a kereszténység lényegébe vezet bennünket. A jézusi kinyilatkoztatást elemzi Szent János első levele (1Jn 4,10-16) és az evangéliumok (Mk 12, 29-31) alapján. Rávilágít a bibliai hit újdonságára, a perszonalista filozófia szerint megmagyarázza az Érosz (földi szerelem) és az Agapé (az isteni szeretet) közötti különbséget, majd kifejti, hogy Jézus Krisztus az Isten megtestesült szeretete; továbbá az Isten és felebarát szeretetének elválaszthatatlan egységéről beszél: Jézus azonosította magát legkisebb testvéreinkkel  (Mt 25, 40).

Ezzel összefüggésben – hisz az enciklika második része az egyháznak mint szeretetközösségnek szeretetszolgálatával foglalkozik – 2016. szeptember 17-én a Cor Unum konferenciát tart, hogy összehangolja a Szíriában és Irakban működő karitászakciókat, ahol 25 év óta a legsúlyosabb a helyzet, a legsürgősebb a humanitárius segítségnyújtás fokozása.

A karitatív tevékenység az egyház küldetésének lényegéhez tartozik. Benedek pápa teológiai megalapozását valósítja meg naponta Ferenc pápa, amikor a szenvedő emberiség megsegítésére buzdít, és ő maga példát ad a felebaráti szeretet gyakorlására. E szellemben tárgyalnak Szíria és Irak helyzetét vizsgálva a Cor Unum-konferencia résztvevői szeptember 17-én.
Forrás és fotó: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése