2015. 07. 28.

Putyin Nobel-díjat adna BlatternekNobel-díjat érdemelne tevékenységéért Joseph Blatter, a FIFA elnöke az orosz államfő szerint. Vlagyimir Putyin egy interjúban azzal vádolta az Egyesül Államokat, hogy saját érdekeit követve robbantotta ki a vesztegetési botrányt a labdarúgó világszervezetben.

Vlagyimir Putyin a svájci RTS tévé- és rádiótársaságnak nyilatkozott több témáról, így egy új európai háború lehetőségéről. A kérdésre, hogy lesz-e háború Európában, azt válaszolta: “reméli, hogy nem, de szeretné látni, hogy Európa jobban kimutatja a függetlenségét és szuverenitását.”
Az elnök bírálta az Egyesült Államokat amiatt is, mert szerinte Washington miatt indult újra a fegyverkezési verseny, amikor az amerikai vezetés felmondta a ballisztikus rakétavédelmi rendszerek korlátozásáról szóló szerződést.
Franciaországot és annak a NATO-hoz való viszonyát illetően Putyin hozzátette: “kissé furcsa, hogy Washingtonba kell mennünk, ha belügyeket akarunk megtárgyalni európai partnereinkkel”.
A szélsőjobboldali pártok európai előtörésére vonatkozó kérdésre – ezek egyes vezetői támogatják a politikáját –  Vlagyimir Putyin kijelentette: “világszerte, s az európai országokban is tektonikus változásokat láthatunk a közvéleményben. S mindez a nemzeti érdekek nagyobb védelme irányába mutat”.
Az interjúban, amelyet az orosz elnök szombaton adott Szentpéterváron, Putyin bírálta a FIFA elleni amerikai fellépését.
“Úgy tudom, az Egyesült Államok jelentkezett a 2022-es labdarúgó vb megrendezésére, legközelebbi európai szövetségese, Nagy-Britannia pedig a 2018-as világbajnokságéra. S ez a korrupció elleni harc pedig – ahogy az most folyik – felveti bennem a kérdést, hogy nem a 2018-as és a 2022-es vb megrendezéséért folytatódik-e a harc?”
A FIFA hét magas rangú tisztségviselőjét vették őrizetbe májusban korrupció gyanújával Zürichben az amerikai igazságügy-minisztérium kérésére.

globoport.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése