2015. 07. 09.

Román külügyminiszter: eljutottunk az asszimilációs politikáktól az identitások tiszteletéig

Forrás: civilhetes.net
Nagyon szép és hangzatos, amit a román külügyér mondott. A valóság azonban más. Megyei szinteken még még az asszimilációs politika érvényesül. Az őshonos székelyek jogait a szimbólumokhoz és a szubszidiaritáshoz - semmibe veszik!
De lássuk a tudósítást:
** 
Bogdan Aurescu román külügyminiszter szerint a kisebbségvédelmi keretegyezmény húsz évvel ezelőtti elfogadása óta a romániai politikusok kisebbségekhez való viszonyulása eljutott „az asszimilációs politikáktól és a többség homogén kultúrájának a meghatározásától" (...) „a különböző identitások tiszteletéig és pártolásáig".

A tárcavezető minderről a Nemzeti kisebbségek Európában – kihívások és perspektívák című temesvári nemzetközi konferencián beszélt szerdán. Szavait a külügyminisztérium közleménye idézte.

Aurescu közismertnek tartotta, hogy Románia az interkulturalitás pártolásával modellértékű kisebbségvédelmi politikát folytat, amely meghaladja a nemzetközi szabályozásokat. Kifejtette, az interkulturalitást a multikulturalitás továbbfejlesztett változatának tekinti, „amely egyaránt szolgálja az etnikai, nyelvi, kulturális és vallási identitások megőrzését és megnyilvánulását, és a kölcsönös elismerésen és tiszteleten, valamint az etnikumközi párbeszéden alapuló integráló és toleráns kulturális tér kialakítását". A miniszter szerint Románia megértette, hogy a kulturális sokszínűség a demokrácia, valamint a tiszteleten és békés együttélésen alapuló társadalom alapvető értéke.

Aurescu azt is megjegyezte, hogy a kisebbségek védelmét biztosító jogszabályokat folyamatosan javítani kell, és meg kell feleltetni a változó valóságnak. Fontosnak tartotta ugyanakkor az államközi párbeszédet és a nemzetközi együttműködést a „kisebbségekhez tartozó személyek" jogainak védelmében. Úgy értékelte, a romániai német kisebbség ügyeivel foglalkozó román-német vegyes bizottság erre jó példaként szolgálhat.

A román külügyminisztérium, a Romániai Német Demokrata Fórum, valamint a németországi Konrad Adenauer Alapítvány és a Kelet-Európai Német Kultúra Alapítványa által közösen szervezett temesvári konferencián részt vettek a román-német vegyes bizottság társelnökei: George Ciamba román külügyi államtitkár és Hartmut Koschyk német parlamenti képviselő, a német szövetségi kormány megbízottja.

MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése