2015. 07. 22.

Nagy fizetéseket ígér a munkaügyi miniszter

Enyhén szólva is merész béremelést ígér a közszféra dolgozói számára a román munkaügyi minisztérium. Rovana Plumb tárcavezető hétfőn este a kormányhoz közel álló România TV hírtelevízióban úgy nyilatkozott, a minisztérium által kidolgozott bértörvény alapján mintegy hetven százalékkal emelkedhet 900 ezer közalkalmazott fizetése.
fizetes_illl_b
A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivõ elnöki tisztségét is ellátó miniszter szerint a kormány által támogatott jogszabály alapján a jövedelmeket három szakaszban, 2017-ig emelnék öt bértábla alapján.
A béremelés átlagban hetvenszázalékos lesz mintegy 900 ezer közalkalmazott számára, míg a jobban fizetett dolgozóké húszszázalékos. Valamennyi állami alkalmazottat a teljesítménye és a ráruházott felelősség alapján fogunk motiválni anyagilag” – jelentette ki a miniszter. Plumb hozzátette, a kormány felvállalta az ország jelenlegi társadalmi-gazdasági realitásaihoz illeszkedő egységes bérezési törvény elfogadtatását, arra azonban nem válaszolt, hogy a javasolt intézkedések mekkora költségvetési kiadást jelentenének, illetve van-e rájuk fedezet az állami büdzsében. A romániai valóságtól kissé elrugaszkodó törvénytervezet értelmében például egy főorvos havi fizetése 7000, egy rezidens orvosé 4000, egy pályakezdő tanáré 1900, míg egy első fokozatú vizsgával rendelkező pedagógusé 4500 lejre emelkedne. A kormány a szeptemberben kezdődő őszi ülésszakon kívánja a parlament elé terjeszteni az új bértörvényt.

Alacsony nyugdíjak
Nyolcszáz lejnél kevesebb öregségi járadékkal kénytelen beérni a romániai nyugdíjasok fele, mintegy 2,3 millió személy – derül ki az Országos Nyugdíjpénztár adataiból. Miközben a bruttó minimálbér idén márciusban 975 lej, a bruttó átlagbér pedig 2529 volt, az átlagnyugdíj 886 lejre rúgott, a nyugdíjasok 49 százalékának illetménye azonban nem érte el a 800 lejt. Az intézmény által a munkaügyi minisztériumnak eljuttatott kimutatás megállapítja, jelenleg 1,14 nyugdíjas jut egy adófizetőre: előbbiek száma 5,1, utóbbiaké 4,5 millióra rúg.

erdély.ma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése