2015. 07. 31.

Tanácsok: 5. Legyen sok barátod és kevés bizalmasod!

5. Legyen sok barátod és kevés bizalmasod! - ezt a tanácsot adta életszabályul Arisztotelész növendékének, Nagy Sándornak. Indoklásul hozzáfűzte: akinek sok a bizalmasa, semmi se hiányzik, hogy elárulják. 
Mindenki ta­pasztalhatta, hogy az emberek nagyon könnyen visszaélnek jóságunkkal és egykettőre semmibe vesznek, mihelyt velük bizalmas lábon érintkez­hetnek. 
Vannak olyan lények, akik egy kupéban való együtt utazást már jogcímnek tekintik, hogy élettörténetedet, terveidet, családi körül­ményeidet, titkaidat hegyiről-tövire kihallgassák. Az ilyen emberek nagy hévvel keresik a mások társaságát, de éppen olyan könnyen meg is unják egymást. 
Igen okosan cselekszik az, aki az emberekkel szemben a helyes tartózkodás bizonyos nemét tanúsítja a nélkül, hogy ez rideg zárkózottsággá fajulna.
A szíved sohasem szabad és kell egészen feltárni (kivéve a gyóntatószéket!), ha meg akarjuk tartani egyéniségünk varázsát és von­zóerejét. 
Egy nagy emberismerő mondja könyvében: Jelenj meg mindig úgy az emberek között, mintha új és idegen volnál. Ne menj túl messze az em­berektől, mert megfagysz... se túl közel, mert megégsz.
A másik ok, amiért szívünk szentélyét őrizni kell, mert a túl bizalmas közlékenység igen gyakran esik áldozatul az alacsonyrendűek gonoszságának. 
A túl őszinte ember nyitott szekrény, amelynek tartal­mából mindenki azt veszi ki, ami szeme-szájának kívánatos. 
Eltekintve, hogy az emberek attól követelnek egyre többet, aki a zsebével rendelkezésünkre áll, de aki szívét is kitárja, a legtöbb ember egy-kettőre tisztában van a túlságos őszinték gyenge oldalával és csakhamar eljön a pillanat, amikor ezzel vissza fog élni. Szükség nélkül tehát senkit se avass be magánügyeidbe, tanuld  meg megtartani titkaidat, mert soha­sem tudhatod a bizalmas nyíltsággal elmondott dolgok kinek kerülnek a kezébe.

Tanácsok: 1.Tanuljunk meg emberekről jót mondani!

Tanácsok: 2. Tanuljunk meg hallgatni!

Tanácsok: 3. A legszeretettebb emberi tulajdonság

Tanácsok: 4. Annyit ígérj, amennyit teljesíteni tudsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése