2015. 07. 17.

Legendás kézfogás az űrben - 40 éve történt!

Az űrverseny végeként és hidegháborús enyhülésként értelmezték, amikor ma 40 évvel ezelőtt kezet fogott az űrben egy amerikai és egy szovjet űrhajós.

 Thomas P. Stafford és Alekszej Leonov Moszkvában emlékezett a szimbolikus eseményre. „Örülök, hogy látom” – mondta oroszul Stafford, „nagyon boldog vagyok, hogy látom” – válaszolta angolul Leonov az űrben 1975. július 17-én. Az űrbeli kézfogás ötletét 1970-ben vetette fel az akkori két szuperhatalom. A diplomáciai és technikai akadályok leküzdéséhez azonban öt évre volt szükség.
„Moszkva fölött kellett volna kinyitnunk a fedélzeti nyílásokat és kezet fognunk egymással, de húszperces csúszás miatt végül mindez az Elba fölött történt” – emlékezett vissza Alekszej Leonov a Moszkvai Űrhajózási Múzeumban a héten.


Thomas P. Stafford és Alekszej Leonov a Moszkvai Űrhajózási Múzeumban
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Thomas P. Stafford és Alekszej Leonov a Moszkvai Űrhajózási Múzeumban
A két űrhajóst az Egyesült Államok moszkvai nagykövete, John Tefft méltatta a 40 éves évfordulón. Szerinte nagyon figyelemreméltó, hogy a két parancsnok máig jó barátságban van egymással.
„Két-három hetente telefonálunk, és évente kétszer-háromszor találkozunk” – mesélte Stafford.
Másból is látszik, hogy nem kirakat-barátság az övék.
„Amikor az Apollo-Szojuzon repültem, nem gondoltam, hogy 27 év múlva örökbe fogadok két orosz árvafiút, de ő (Leonov – a szerk.) segített nekem és ő volt a tanúm a bíróságon, amikor a feleségemmel örökbe fogadtuk őket. […] Csodálatos fiúk” – mondta el Stafford.
A jelenlegi amerikai-orosz feszültségekre és azok a mai nemzetközi űrprogramokra gyakorolható hatására is rákérdezett a veteránoknál a The Moscow Times. Stanfford szerint a mai feszültségek összehasonlíthatatlanok a hidegháborúsokkal. Valójában sosem befolyásolták a közös munkánkat az űrben, ahogy ma a nemzetközi űrállomáson kívül zajló dolgok sem.

globoport.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése