2015. 07. 08.

Băsescu s a román félelem


Forrás: www.nasul.tv
Băsescu, aki tatár nemzetiségű muszlim szülők gyermekeként 18 éves korában keresztelkedett meg ortodoxá - egyik hiradásban maga közölte - most ő kezdi félteni a bukaresti románokat a muszlimok miatt. Pedig 65 ezer török muszlim nem jelenthet veszélyt egy "20 milliós nemzet államnak". Ha veszélyt jelent és ilyen nagy az aggodalom, akkor mit szóljunk mi magyarok?
Törökország már akkor csatlakozott a NATO-hoz, amikor Gheorghe Gheorghiu-Dej a kommunizmust alapjait kezdte lerakni Romániában.
És az 1989-es változás után Románia addig dörgölőzött, hogy 2004-ben NATO tagállam lett, majd 2007-ben az EU tagja. Akkor mitől fél az exelnök?
Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete – angolul North Atlantic Treaty Organisation, rövidítve NATO, franciául Organisation du Traité de l’Atlantique Nord, OTAN – 28 észak-amerikai és európai ország szövetsége, amelyet 1949. április 4-énalapítottak Wshingtonban. A szervezet célkitűzéseit azÉszak-Atlanti Szerződés foglalja magában, amelynek értelmében a tagállamok minden politikai és katonai eszközt igénybe vesznek a tagországok szabadságának és a biztonságának megőrzése érdekében. A NATO-hoz 1952-ben csatlakozott Törökország, 1999-ben Magyarország, 2004-ben Románia.
Románia most az USA lábai elé vette magát, hogy a legbiztonságosabban érezze magát az oroszokkal szemben. És mégis fél a 65 ezer török nemzetiségű muszlimtől, ez már xenofóbia! És nekünk magyaroknak ilyen elme-klinikában kell élnünk.
De olvassák a cikket:

**
Éles vi­ta rob­bant ki Romániában hét­főn a Bukarestbe ter­ve­zett óri­ás­me­cset­ről, mi­u­tán Traian Băsescu volt ál­lam­fő egy vi­dé­ki párt­ren­dez­vé­nyen biz­ton­sá­gi koc­ká­zat­nak ne­vez­te Európa egyik leg­na­gyobb mu­zul­mán köz­pont­ja fel­épí­té­sé­nek ter­vét.

Az Adevarul cí­mű lap egy hó­nap­ja szá­molt be ar­ról, hogy a ro­mán ál­lam 11 négy­zet­mé­te­res, több mil­lió eu­ró ér­té­kű tel­ket bo­csá­tott az or­szág­ban élő mu­zul­má­nok ren­del­ke­zé­sé­re, hogy azon a tö­rök ál­lam se­gít­sé­gé­vel két­ezer hí­vő be­fo­ga­dá­sá­ra al­kal­mas me­cse­tet épít­se­nek.

A té­mát a volt ál­lam­fő a véd­nök­sé­gé­vel ala­kult Népi Mozgalom Pártja (PMP) egy pi­tes­ti-i fó­ru­mán ve­tet­te fel va­sár­nap. Băsescu azt ál­lí­tot­ta: a tö­rök­or­szá­gi gyógy­ke­ze­lé­sen lé­vő Victor Ponta kor­mány­fő a je­lek sze­rint nem láb-, ha­nem fej­sé­rü­lést szen­ve­dett, mert Európa leg­na­gyobb me­cse­té­nek fel­épí­té­sé­nél és „hat­ezer mu­zul­mán egye­te­mis­ta Bukarestbe ho­zá­sá­nál" sze­rin­te nincs na­gyobb biz­ton­sá­gi koc­ká­zat.


Aggodalmában az Antiszemitizmust Figyelő Központ (MCA) ro­má­ni­ai szer­ve­ze­te is osz­to­zik, amely egy hét­főn köz­zé­tett nyi­lat­ko­za­tá­ban úgy vél­te: fé­lő, hogy a Bukarestben meg­épí­ten­dő óri­ás­me­cset az isz­lám ra­di­ká­li­sok köz­pont­já­vá, a ter­ro­riz­mus re­gi­o­ná­lis köz­pont­já­vá vál­hat. Az MCA Románia ar­ra in­tet­te a ro­mán kor­mányt: az épí­té­si en­ge­dély ki­bo­csá­tá­sa előtt tü­ze­te­sen el­len­őriz­ze, kik pén­ze­lik a me­cset fel­épí­té­sét és mi­lyen po­li­ti­kai cso­por­tok áll­nak mö­göt­te.

Juszuf Murat ro­má­ni­ai fő­muf­ti hét­fői saj­tó­ér­te­kez­le­tén cá­fol­ta, hogy a mu­zul­mán val­lá­si köz­pont­ba egye­te­mis­ták ér­kez­né­nek, a me­cset pe­dig sze­rin­te ép­pen azt szol­gál­ja, hogy Bukarestben ne szer­vez­hes­se­nek töb­bé rög­tön­zött gyü­le­ke­ző­he­lye­ken musz­lim val­lá­si szer­tar­tá­so­kat.

„Csalódást je­lent szá­mom­ra a volt ál­lam­fő meg­ala­po­zat­lan ki­je­len­té­se, hi­szen ő is tud­ja, hogy több mint tíz éve, ami­óta eb­ben a tiszt­ség­ben va­gyok, ma­gam is har­co­lok a val­lá­sos ra­di­ka­liz­mus ter­je­dé­se el­len. Románia so­sem lesz isz­lám köz­pont. Ha fel­épül a bu­ka­res­ti me­cset, el­tűn­nek ezek az en­ge­dély nél­kü­li ima­há­zak Bukarestből, és csak olyan imá­mok pré­di­kál­hat­nak ezen­túl, akik meg­fe­le­lő kép­zés­ben, a ro­mán ál­lam ál­tal akk­re­di­tált teo­ló­gi­ai in­téz­mé­nyek ok­le­ve­lé­vel ren­del­kez­nek" – mond­ta a ro­má­ni­ai fő­muf­ti.

A ro­mán fő­vá­ros­ban – ahol je­len­leg négy ki­sebb me­cset van – a mu­zul­má­nok szá­ma tíz­ezer­re te­he­tő. A tö­rök kö­zös­ség fő­leg a Fekete-tenger part­ján lé­vő Dobrudzsában él. A 2011-es nép­szám­lá­lá­son csak­nem 65 ez­ren val­lot­ták ma­gu­kat mu­zul­mán val­lá­sú­nak Romániában.

MTI

1 megjegyzés:

  1. Köztudott, hogy a renegátok közül is a neofiták (újhitűek) a legvadabbak az állandó bizonyítási és bizonygatási kényszerük miatt. Tehát Basescu bár renegátnak és újhitűnek minősül, azt hiszem, hogy ezúttal, a bukaresti muzulmán vallási és oktatási központ veszélyességének az ügyében igaza van.

    VálaszTörlés