2015. 07. 07.

Ferenc pápa együtt ebédelt rendtársaival

Az ecuadori Guayaquilban a július 6-án, hétfő délelőtt bemutatott szentmisét követően Ferenc pápa együtt ebédelt rendtársaival az 1956-ban alapított jezsuita kollégiumban – tájékoztatott a Vatikáni Rádió.


                                       KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A családias hangulatú ebéd során megünnepelték Antonio Spadaro, a La Civiltà Cattolica jezsuita folyóirat igazgatója 49. születésnapját.

A másfél órás látogatás során a pápa találkozott a különböző közösségekből érkezett közel húsz rendtársával, akik a nevelés és a szociális tevékenység területén végeznek szolgálatot.

Jelen volt a 91 éves Paquito Cortés, aki a kollégium novíciusmestere volt abban az időben, amikor Jorge Bergoglio az argentin jezsuiták provinciálisa volt. Bergoglio atya éveken keresztül Paquitóhoz küldte tanítványait képzésre, közöttük barátját, Diego Farest, aki jelenleg a La Civiltà Cattolica folyóirat szerzője.

                                     Antonio Spadaro és Paquito atya

A találkozó és az ebéd családias és közvetlen légkörben zajlott – számolt be az eseményről Federico Lombardi szentszéki szóvivő. Felidézték a jezsuita élet emlékeit és a közös ismerősöket. A jelen lévő jezsuiták között voltak olyanok is, akik erőszakot szenvedett nők támogatásával foglalkoznak, és igyekeznek megelőzni, hogy a veszélyeztetett nők az emberkereskedők kezébe kerüljenek.

Paquito atya, Francisco Cortés a spanyolországi Malagában született 1924-ben; július 10-én ünnepli 91. születésnapját. 1963 óta szolgál Ecuadorban, a guayaquili Javier-iskolában. Közel harminc éve nem találkozott Ferenc pápával, ez idő alatt csupán ismerősökön keresztül üdvözölték egymást.
Legutóbb néhány hete üzent a Szentatya a szívproblémáktól szenvedő idős jezsuitának, hogy hamarosan meglátogatja őt: „Mondják meg Paquito atyának, hogy elmegyek Guayaquilba, hogy megáldjon engem, és én is megáldjam őt.”
A BBC Mundo kérdésére, hogy mit fog mondani a pápának, Paquito atya ennyit mondott: „Azt fogom mondani, hogy nagyon hálás vagyok, és megkérdezem, miért emlékszik rám. Mert nagyon alázatosnak kell lenni ahhoz, hogy emlékezzen egy senkire, mikor annyi bonyolult üggyel kell foglalkoznia...”
Forrás és fotó: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése