2013. 08. 07.

Felavatják a Jézus-kilátót

Többszöri halasztás után beérett az idő a Jézus-kilátó felavatására: a Nyikó mentére letekintő, a Gordon-tetőn felállított impozáns építmény kivitelezéséhez 2010 tavaszán fogtak hozzá, a projekt kezdeményezője a bogárfalvi Protemp Alapítvány volt. A közvéleményt megosztó, sokat vitatott Jézus-szobor rendeltetése szerint kilátó, lelki értelemben viszont ennél több: a 2005-ben bekövetkezett árvíz után újraépítkező Nyikó menti közösségek összefogásának, kitartásának fémjelzője.
Jezus kilato TC (4)_b 
A talapzatot térkővel rakták ki, a területrendezés továbbra is zajlik
A kilátó ötlete a bogárfalvi templom felszentelésének napján született meg Magyari Árpád, a Gordon Prod Kft. vezérigazgatójának, a Protemp Alapítvány elnökének, valamint Hajdó István, valamikori gyergyószentmiklósi főesperes-plébános kezdeményezésére, a Nyikó menti, zömében katolikus vallású közösségek igényének alapján – tájékoztattak a Protemp Alapítványtól.
A Kelet-Európa legnagyobb Krisztus-ábrázolásának számító Jézus-szobor 22,5 méter magas,   kivitelezésével Zavaczki Walter Levente szobrászművészt bízta meg az alapítvány. A Jézus-alak feje, kezei és palástja rozsdamentes acélból készült, a tervek alapján az acélvázas építmény összeállítását a székelyudvarhelyi Nyko Kft. végezte, a 1,5 méter magas, piramis alakú talapzatot pedig a nyikómalomfalvi Laszlo Constr Kft. készítette. A Protemp Alapítvány által szorgalmazott beruházás magánszemélyek, vállalkozók, a farkaslaki önkormányzat, valamint a Gordon Kft. támogatásával jött létre, a megrendelő a székelyszentléleki közbirtokosság volt, az építkezési bizonylatot pedig 2010 május 19-én adták ki.
Egyébként a számos magyarországi szakember – Magyar Képző- és Iparművészeti Lektorátus Kossuth-díjas szobrászai, Györfi Lajos, Mihály Gábor, valamint Boróka Gábor osztályvezető – kedvező szakvéleményezése mellett, Makovecz Imre Kossuth-díjas magyar építész is pozitívan bírálta el az alkotást. Továbbá, életpályája utolsó tervét, egy, a kilátóhoz vezető úton felépítendő kápolna rajzát ajándékozta a kezdeményezőknek. 2011-ben hiányzó dokumentumokra hivatkozva az Állami Épületfelügyelőség leállította a munkálatokat, a beltekesítést követően a kivitelezés az év novemberében folytatódhatott. A Krisztus-szobor tavaly novemberre készült el, a tereprendezés még zajlik. A 11-szer 11 méter nagyságú talapzat faragottkő-burkolatot kapott, négy oldalán lépcsők vezetnek az acélszobor aljához. A többszintes szerkezetre csigalépcsőn lehet felkapaszkodni, a szobor szegycsontjánál a szejkei út felé, tarkóján pedig a Kalonda irányába lehet kitekinteni. A Gordon-tető ezen részén mellesleg több fát is kivágtak az elmúlt hónapokban, feltehetően azért, hogy a kilátó jobban érvényesüljön.
A Jézus-kilátó ünnepélyes felavatása és megáldás augusztus 17-én lesz, a 11 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa Tamás József, a Gyulafehérvári Főegyházmegye segédpüspöke, a szentbeszédet Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes-plébános mondja majd.

Forrás: szekelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése