2015. 10. 31.

Makovecz tervezte Millenniumi templom orgonája



Orgona az egyik legrégibb és legnagyobb összetett fúvós (aerofon) hangszer. Guillaume de Machaut (†1377) a hangszerek királyának nevezte, mert hangerejével, hangterjedelmével, hangszínkeverési lehetőségeivel szinte egy nagy zenekart is felülmúl, és monumentális felépítettsége, bonyolult szerkezete is indokolja ezen elnevezést. Az első orgonát az alexandriai görög Ktészibiosz (Kr. e. 250 táján) találta föl. Ez az orgonatípus volt a víziorgona, melyben a légsűrítés víznyomással történt. A víziorgona Rómában mint luxushangszer az udvari zenészek, sőt császárok kedvelt hangszere lett, és eljutott Pannónia földjére is. Kr. u. 228-ban az aquincumi (óbudai) tűzoltótestület kapott ajándékba egy víziorgonát. Nagy Lajos régész 1931-ben találta meg és tárta fel ezt a hangszert az egykori római tűzoltószékház romjai között. Az Aquincumi Múzeum őrzi ezt a híres hangszer-leletet, amelyet a világ legrégibb, épen maradt ókori orgonájának tartanak. Bizánc ókori muzsikájában az orgonát a cirkuszban és a színházban használták. 
Ha fejedelmeknek kedveskedni akartak, orgonát ajándékoztak. Így kapott orgonát ajándékba V. Konstantinosz császártól 757-ben Kis Pippin frank uralkodó (751-775), majd 812-ben Nagy Károly császár. Ettől az időponttól számíthatjuk az orgona európai elterjedését.

A templom berendezési tárgyai között különleges helyet foglal el az orgona. Megjelenésében és hangjában egyesül a művészet csaknem minden területe: a zeneművészet, építészet, festészet, szobrászat és az énekhez kapcsolódva a költészet is. A régi orgonaépítő mesterek hangszereik formáját a templombelső, az oltár és a szószék stílusjegyeinek felhasználásával alakították ki.
Az orgona feladata általában a liturgia szolgálata és önálló orgonazene előadása hangverseny keretében. Az orgona hangzását a múltban általában a templomi szolgálat igényei, követelményrendszere és az építő tapasztalatai, tanultsága, stílusa határozta meg. A magyarországi orgonák történetének kezdetét a 12. század közepére teszik. 

1350 után a templomhajó nyugati végébe, a bejárat fölé orgonakarzatot is építettek az orgona számára. Ettől kezdve ezekben a templomokban a jobbára rózsaablakos kóruson foglaltak helyet azok az énekesek, akik addig a templom földszintjén, rendszerint a szentélyben énekeltek. Magyarország legrégebbi orgonája a soproni Szt György-templomban van, melyet 1633-ban valószínű Johann Woeckerl bécsi mester készített.

A Millenniumi templom mechanikus, csúszka ládás, 20 regiszteres, 2 manuál, pedálos orgona látványtervét Bogos Ernő műépítész készítette, megépítését Sándor Péter orgonaépítő vállalta. A munkálat teljes kivitelezése 90 ezer euróba kerül. 



November közepétől megkezdik az orgona beépítést. Felszentelése f. év december 20-án, advent 4. vasárnapján lesz. Az orgonaépítés teljes összegéből még 10 ezer euró hiányzik, ezért tisztelettel kérek minden jóakaratú embert, hogy támogasson.
Bankszámlaszám: RO29RNCB0159015413200001 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése