2019. 04. 14.

Bérmálkozóknak - 19. A keresztény élet a foglalkozásban


 A keresztény élet a foglalkozásban - Cél: A munkában Isten szolgálatát látni és ilyen lelkülettel dolgozni.
A keresztény ember egész élete istenszolgálat, benne van családi élete, hivatásbeli munkája, sőt szórakozása is. Mindennapját a főparancs járja át, mert csak így tud eljutni az örök életre.Akár esztek, akár isztok vagy bármi mást tesztek, tegyetek mindent Isten dicsőségére.” (1Kor 10,31)
1. A munka értékelése. Az ember munkája által kapja meg helyét és megbecsülését a társadalomban, találja meg lelki nyugalmát, hogy hagy hátra valamit a földön.  
A munkát az ókori pogány világ lenézte: alacsonyrendű emberek feladata volt. 
A középkor vezeklést látott benne, amely a bűn következménye. Az iparosodás megnövelte a munka tekintélyét és értékét, mert a haladás és a jólét előfeltétele. Felfedezte a munka alakító hatását is. Ma a munka sokak számára csak megélhetési kényszer. Másoknak a kapzsi gyarapodás, pénzszerzési lehetőség. Van aki túlzásba viszi a munkát és időnap előtt felőrlődik. Van, akik örömet és kielégülést talál az alkotómunkában, de többnyire nekik sem szolgálat a munka, hanem saját maguk fitogtatása.
2. A munka mint istenszolgálat. A keresztény ember számára mindenféle munka, szellemi és fizikai elsősorban a saját hivatásával, foglalkozásával járó munka istenszolgálat. Ezt a feladatot kapta Istentől (Ter 1,28; Ter 9,7). Az Egyház a megszentelődés egyik eszközének tekinti: „Az emberek arra kaptak meghívást, hogy folytassák a teremtés művét egymással és egymásért, miközben uralmuk alá hajtják a földet. ... A munka a megszentelődés és a földi dolgok átlelkesítésének eszköze lehet Krisztus Lelkében.” (KEK 2427).
A világ nem kész, az embernek kell azt munkájával befejeznie és tökéletesítenie, hogy mindenki megtalálja a helyét és boldogulását és dicsőítse Istent, a világ alkotóját. Isten szolgálatot és dicsőítést jelent mindenféle emberi munka, amelyet az emberek a világ lakhatóbbá, emberibbé tételéért végeznek. A munkában az ember kibontakoztatja a benne rejlő tehetségeket. Az örökkévalóság szempontjából a hűséges szolgák jutalma Isten. (Mt 25,14-30)
3. A bűn, elsősorban az eredeti bűn hatása a munkára is kiterjedt, a munka terhessé és fáradtságossá lett. Az ember öncélt csinálhat munkájából, tevékenységét rosszra is fordíthatja.
4. Jézus Krisztus megváltása a munkára is kiterjed. Jézus maga is dolgozott, mint az ács fia, fizikai munkát is végzett. Ezzel megmutatta, hogy lehet a munka Isten szolgálat.
5. Hogyan dolgozzunk? Milyen legyen a keresztény ember munkája? Mi szükséges hozzá?
a) Elsősorban meg kell szereznie a szaktudást s azt fejleszteni.  
b) Megbízhatóság és lelkiismeretesség. A mai termelőmunka egyre inkább sokak összedolgozásán, együttműködésén alapul. Hacsak egy is rosszul csinál valamit, a többi munkáját is tönkre teszi.
c) Állhatatosság és kitartás. A munka szükségszerűen fáradsággal jár, egyhangúsága lehangoló tud lenni. De éppen a nehézségek érlelik meg bennünk az egyik legszebb erényt, a hűséget. Előttünk áll Krisztus példája, akit hivatásbeli munkájában nem állította meg hallgatóinak közömbössége, ellenségei gáncsoskodása.  
d) Öröm. Az ember, ha a munkában kibontakoztatja tehetségét, adottságát, akkor örvend. Mert benne az Isten és a társadalom szolgálatát látja, mert ő is az egész része. Észre veszi a boldogító mozzanatokat.
6. Ne önző célokért dolgozzunk, hanem Isten dicsőségéért és az emberek javáért. Ez mindig örömet szül és megnyugvást, ami a bérmálásban kapott feladatunknak megfelelően tanúságtétel Krisztusról és végső célunkhoz vezet.


Bérmálkozóknak 18. A keresztény felebaráti szeretet + 5 elv

Bérmálkozóknak 17. Hogyan lehet legyőzni a bűnt?

Krisztus világa 2019. április, Szemle

Előző témák:
2018-ban bérmálkozóknak 17. 
2018-ban bérmálkozóknak 19. 
 
 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése