2019. 08. 03.

Ősbizalommal hiszem és vallom

A dărmăneşti vandálok az Úz-völgyében

A budapesti Vígszínház 2016. őszén mutatta be Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk című regényéből készült új, zenés darabját. És azóta közel 300. előadásra került sor. A „grund-élmény” az ifjúságban új összetartozás-érzéseket generált. Azóta számtalan iskolai rendezvényen csendült fel az előadás emblematikus dala, a „Mi vagyunk a Grund”. Van néhány ősi párhuzam a darab és a Salamon-i bölcsesség között: nincs új a nap alatt, és minden csak hiúság (Préd 1,2. 2,21-23). Sajnos a végső jelenetből a bocsánatkérést és megbocsátást elhagyták. Miért is indult a „háború” a grundért?! Mert a vörösingesek kinézték maguknak azt a telket … és akkor gyerünk, vegyük el erőből, ahogy a dormánfalviak lerohanták az Úz-völgyi magyar temetőt.  
A dărmăneşti vandálok 2019-ben
Mint a mesében a kis gömböc, amely felfalja a szegény embert és a családját, a mezőről hazafelé igyekvőket, a katonákat, a kiskondást az egész kondájával. Szerencsére a kiskondás éppen szalonnázott és a nyitott bicskával felvágta a kis gömböcöt, így mindenki kiszabadult. Mert a tisztességtelenséget, az irigy, a máséra vágyódó szívet Isten nem nézi jó szemmel, számon kéri és megbünteti! 
Jézus az ószövetségi követelményeket is új dimenzióba emelte. És ezt a jézusi lelkületet képviseli a hitvalló Nemecsek, miután kényszerből meg kell fürödnie (újra) a kis füvészkerti tóban: „én akkor sem fújom más dalát, ha ronggyá kell ázni ezért száz éven át”. Ő a hős, aki félelmét legyőzve egyedül is elmegy a Füvészkertbe, és nem hagyja, hogy a társait, a csapatot a vörösinges nagyfiúk gyávasággal vádolják, örökre példát mutat bátorságból. Annyira elkötelezett a grund ügye mellett, hogy vállalja az ellenséggel, az árulóval való nyílt szembenézést és az igazság kimondását. Honnan jön a bátorság, a nem adom fel, a nem hagyom? Honnan a jellem, a kitartás, a kiállás a jó mellett, a meggyőződés, ami teljesen az identitásunk része már, ami miatt nem tudunk máshogy cselekedni, csak jól? 
Kiállni ma Isten ‘grundja’, a menny valósága, Jézus igazsága mellett akár a közösségben is, kisebbségben is? Ázni ezért száz éven át?” A következő fájdalomig? Ezredik mérföldig tovább menni harag, számonkérés, kérdőjelek nélkül csak úgy lehet, ha elengedem a földi kényszereket és ősbizalommal hiszem és vallom, hogy Megváltóm jót fog kihozni az én életemből is. „Ha Krisztussal feltámadtatok, keressétek, ami fönt van, ahol Krisztus ül az Isten jobbján. Ami ott fönn van, arra legyen gondotok, ne a földiekre … Amikor majd Krisztus, a mi életünk megjelenik, vele együtt ti is megjelentek dicsőségesen… Vessétek le a régi embert szokásaival együtt, és öltsétek föl az újat.” (Kol 3, 1-5. 9-11) A jövőnket alakítsuk Jézus tanítása szerint: „mert nem a vagyonban való bővelkedéstől függ az ember élete.” (Lk 12,13-21) Az élet semmiféle földi eszközzel nem biztosítható, csak Jézus kegyelemében történő újjáalakulással.  

„Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa.” Mt 5,3.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése