2024. 05. 04.

Hv.6.B. - Jézus barátai vagyunk

Kedves Elsőáldozók, Szülők és Hívek!
Egy Nikodémus nevű ember, egy zsidó tanácsos éjnek idején fölkereste Jézust, s így szólt hozzá:
„Rabbi, tudjuk, hogy Istentől jött tanító vagy, hisz senki sem vihet végbe olyan jeleket, amilyeneket te végbeviszel, ha nincs vele az Isten.” Jézus azt felelte neki: „Bizony, bizony, mondom neked: aki nem születik újjá, az nem láthatja meg az Isten országát.” Ezután a mennyei dolgokról beszélt neki, mert ő azért jött, hogy életét adja, hogy az emberiség megmeneküljön a bűn és a halál rabságából. Amint Mózes fölemelte a kígyót a pusztában, úgy fogják fölemelni az Emberfiát is, hogy aki hisz benne, az el ne vesszen, hanem örökké éljen. Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda, hogy aki hisz benne, az el ne vesszen, hanem örökké éljen. Nem azért küldte el Isten a Fiát a világba, hogy elítélje a világot, hanem, hogy üdvösséget szerezzen a világnak. Aki hisz benne, az nem esik ítélet alá, aki azonban nem hisz, már ítéletet vont magára, mert nem hitt az Isten egyszülött Fiában.”
Jézus az Atya szeretetét jeleníti meg és közvetít. Apostolai hisznek benne és barátainak nevezi. Az utolsó vacsorán szebbnél-szebb szóképek segítségével érzékelteti Isten és az emberek új kapcsolatát. Én vagyok a szőlőtő és ti a szőlővesszők. Istengyermeki életetek a Velem való szeretetből fakadnak, mert én vagyok a kegyelem forrása azoknak, akik hozzám jönnek. (Jn 15,9-17)  Jézusban valósult meg Isten és ember legteljesebb kapcsolata. Ő jeleníti meg az Atya emberszeretetét, és velünk olyan barátságba lépett, mellyel teremtményét életébe emeli. Ennek az Isten-ember barátságnak Jézus az alapja: „Nem nevezlek többé szolgának benneteket, mert a szolga nem tudja, mit tesz ura. Barátaimnak mondalak benneteket, mert amit hallottam Atyámtól, azt mind tudtul adtam nektek.”
Jézus az igazi barátság fogalmával fejezi ki szeretetét, mert a barátság létrehozója az önzetlen szeretet. A barátot önként választja az ember és ajánlja fel segítségét. A jó barát a jót kezdeményezi, látja a szükséget vagy veszélyt és magától cselekszik. Az igazi barátság lelki testvériség, olyan kapcsolat, melyben megmutatkozik az ember különleges helye a teremtésben. Ez olyan mély kapcsolat, amire csak az ember képes.
A szeretetről és barátságról mindegyikünknek van fogalma, nagyon is tudjuk, hol és hogyan vétünk ellene. Jézus nem véletlenül adja parancsba, hogy szeressük egymást. A szeretet Istentől van és csak vele lehet megmaradni a szeretetben. (1Jn 4,7-10) Jézus barátsága jeléül küldte egyházának a Szeretet Lelkét. A Szentlélek vezette Péter és Kornéliuszt egymáshoz, hogy a keresztség által Isten megbocsátó szeretete áradjon ki a világban. (ApCsel 9,26-31) A szentmisében, az áldozással örök barátságunkat ünnepeljük Jézussal. Általa szentek leszünk és örvendünk, mert biztonságban van életünk.

„Aki szeret engem, atyám is szeretni fogja és hozzá költözünk,” Jn 14,23.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése