2019. 01. 08.

+ özv. Tamás Gergelyné Erzsi néni


„Az utat végig jártam, 
hitemet megtartottam,
életemet visszaadom, 
ahogy kaptam, Uram néked!”






+

Fájdalommal, de Isten akaratát elfogadva tudatjuk, hogy

Özv. Tamás Gergelyné
  sz. Bíró Erzsébet

életének 104-ik, özvegységének 29-ik évében, 2019 január 8-án szentségekkel ellátva visszaadta lelkét Teremtőjének.
Temetése f. hó 10-én, csütörtökön 11 órakor lesz a csíkszentsimoni templomban bemutatott szentmise után a helyi temetőben.
Drága jó édesanyánk, mert szerettünk, nem feledünk soha, imáinkba zárva emléked itt él közöttünk. Isten veled. Nyugodjál békében.

A gyászoló család
_________________________________________________________________________________
2015-ben megjelent cikkel fejezzük ki tiszteletünket. Viszontlátásra a mennyországban!

Hóvirág és Üdvözlégy - a 100 éves Erzsi néni köszöntése

Március hónap mifelénk nemcsak az élő világ kibontakozását jelenti, hanem a keresztény emberek lelki megújulását is, hiszen az egész hónapot a nagyböjti szent idő tölti ki. Döntések, megemlékezések, ünnepek teszik készületünket változatossá, néha színesebbé.
Március 6-ig azon szülőknek, akiknek iskolás gyermekeik vannak (0. csoporttól a 12. osztályig), kérvényezniük kell az iskolák igazgatóságánál, hogy gyermekeik számára igénylik a hitoktatást. Olyan világot kezdtünk élni, amikor a keresztényeknek – függetlenül nemzetiségtől vagy felekezeti hovatartozástól – a keresztény nevelésért és értékekért össze kell fogjunk. A diktatúra bukása után a hitoktatás megszerzett jog lett, amiről nem mondhatunk le. Most vizsgáznak a szülők, hogy a változástól eltelt 25 év alatt milyen hitvalló közösséggé alakultunk, mennyire vagyunk elkötelezettek, egyházhoz hűek, felelősségvállalók. Főpásztoraink figyelmeztettek: Szülők, keresztszülők és bérmaszülők felelőssége, hogy a szentségkiszolgáltatásoknál vállalt kötelezettséget az iskolai hitoktatás és vallásos nevelés igénylésével is teljesítsék.” Szent Ágoston másfél évezreddel ezelőtti buzdítása is időszerű, hogy neveljük gyermekeinket Istennek, mert akkor magunknak neveljük!” Köszönjük, ha ezt komolyan veszik.
100 éves Tamás Gergelyné, Erzsi néni    -    Fotó: Csíki Zsolt
Március 8-án nemzetközi nőnap. Eredete 1857-es New York-i 40 ezer textil- és konfekcióipari munkásnő sztrájkjához, a béregyenlőség és munkaidő csökkentés követeléséhez fűződik. A második világháború után a kommunista hatalmak rendelték el megünneplését. Most attól függetlenül köszöntjük a testi és lelki anyaságra hívatott nőket, hiszen ha hivatásukat teljesítik, akkor a legszebb szolgálatot teszik Istennek és az emberiségnek.
Nemrég Csíkszentsimonban egy 100 éves családanyát köszöntöttünk, özv. Tamás Gergelynét. Erzsi néni 1915. febr. 22-én született a család nyolcadik gyermekeként Csíkszenttamáson. Édesanyját ötévesen elveszítette, tíz éves volt, amikor teljesen árván maradt. Akkor szolgálni mentem. Idegen kenyéren éltem, amit nem kívánok senkinek sem” mondta Erzsi néni. 
Mons. Tamás József püspök
1937-ben férjhez ment Madéfalvára, ahol a háború miatt sok viszontagságon ment át. Férjét 1944-ben behívták katonai szolgálatra, várandósan maradt otthon három kisgyermekkel. Amíg a mezőn dolgozott, azalatt bombatalálat érte házukat, mindent elveszített. Az üres plébánia nyári konyhájában húzta meg magát, ott adott életet “Józsi” fiának, a jelenlegi segédpüspöknek.
1950-ben Csíkszentsimonba költöztek, ahol kiteljesedett a család. Nyolc gyermeket neveltek fel. Most ott ünnepeltünk: a  Szent László Házban hat élő gyermeke, 17 unokája, 24 dédunokája és 4 ükunokája mellett, öten papok és rokonok adtunk hálát a jó Istennek Erzsi néniért. Püspök atyánk igehirdetésekor mint megannyi csiszolt gyémánt csillogtak könnyeink.
Virágcsokrok, az unokák, dédunokák és ükunoka verses köszöntjét az iskola kórusa tetézte. 
Az ünnepi asztalnál Ft. Incze Dénes személyes, gyermekkori és papi emlékeit szőtte bele a szívhez szóló pohárköszöntőbe. Én mára, közel 70 évesen szin­te minden gyermekkori emléket elfelejtettem. De egyet nem tudok mind a mai napig: az ő sütötte finom házi kenyeret. Ennél finomabbat én nem ettem sehol a világban!” Majd így folytatta: Erzsi néni rám figyelése, imája és szeretete nem szűnt meg kispapi éve­im alatt sem. Boldog és büszke vagyok mindmáig arra is, hogy eljött a pappá szentelésemre… Imáival engem is odasegített az Úr oltárához. Majd papságomban kerek 45 éven át mellettem állt mind a mai napig a maga módján.
13 éven át hű­séges olvasója volt a Krisztus Világosságának, amelyben szép régi verse­ket is közöltem tőle… Kedves Erzsi néni! Kérem a jó Istent, hogy még ne hívjon haza! Mert mindnyájunknak jó veled lennünk. Szükségünk van szeretetedre és imád­ságaidra!... Imádkozom és imádkozzál élő és meghalt gyermekeidért, Gergé bácsi­ért, valamint a nagyszámú rokonságért, hogy egykor mindannyian együtt lehessünk a jó Isten szívén, a szép mennyországban. Erzsi néni, Isten él­tesse sokáig!”

Egy ilyen megszentelt élet után jöhet a március 15. 
Aki így éli életét Isten, haza és a család szolgálatában, annak gyermekei büszkén tűzhetik mellükre a kokárdát, mert az ilyen családok meghallják a Szűzanyának szóló angyali üzenetet, és az ő szavaival tudnak válaszolni, gyermekeket szülni és nevelni.
Drága leányok, édesanyák és szépanyák, kik a testi-lelki anyaság magasztos hivatását hordozzátok – március 8-ra egy szál hóvirággal és egy Üdvözlégy Máriával tiszteleg előttetek, a főszerkesztő 

Krisztus világa, 2015. márciusi számából

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése