2023. 06. 19.

Krisztus világa 2023. június - Szemle

Szeretetből létezünk
- Pilinszky János írta: „A világ rideg ok-okozati zónáját reálisan egyedül a szeretet haladja meg. Egyedül a szeretet számára indokolt maga a lét, egy konkrét ember élete. Semmiféle filozófia nem tudja megindokolni egy konkrét ember konkrét jelenlétének az értelmét. Ez egyedül a szeretet számára indokolt.” „Az Isten szeretet” (1Jn 4,8) és minden teremtménye hozzá kapcsolódik. Ha a konkrét ember jelenléte a Szeretet által és a Szeretet számára indokolt, akkor a közösség léte is a Szeretetben gyökerezik.
Az Úr Jézus kinyilatkoztatta Isten benső életét, hogy az Egy Isten Szentháromság: Atya, Fiú és Szentlélek. A három isteni személy a szeretetben létezik, és jóságát közli, teremt, fenntart és kormányoz, mert Isten a szeretet. A mennyei Atya szeretetből teremtette a világot, és élettérként ránk bízta. A második isteni személy, a Fiú szeretete a megváltásban nyilvánult meg. A Szentlélek életünk megszentelését végzi és segít, hogy hivatásunkat kegyelemben, isteni szeretetben tudjuk megélni. Ehhez pedig szentháromságos módon kell élni, vagyis tudjunk kezdeményezni, mint az Atya; tudjunk befogadók lenni, mint a Fiú; és tudjunk kölcsönös szeretetben cselekedni, mint a Szentlélek. E szentháromságos modell szerint lehet szép családi életet élni, a társadalom különböző munkaterületein dolgozni, és még a csapatsportokban is eredményesen küzdeni. Ha a szentháromságos modell szerint élünk, akkor Istenben élünk.

Örök evangélium – Mint a pásztor nélküli juhok – Belon Gellért püspök elmélkedése Mt 9,36 alapján. A mi korunk az individualizmus kora, vagyis az a kor, amiben az emberek nemcsak igénylik, de ki is követelik, hogy senki ne szóljon bele dolgaikba, és szeretnek mindent a maguk gusztusa és felfogása szerint intézni. Ebből a háttérből tűnik elő annak különleges érdekessége, hogy az Úr Jézus a megváltatlanságnak egyik legfontosabb ismérvéül a pásztortalanságot jelöli meg. És már nem csodálkozunk azon, hogy az általa alapított egyházban szinte a működése kezdetén elindította pásztor-elv beépítését. Ezzel az Úr Jézus csak hangsúlyozta azt, hogy az ember nem tud embertársai nélkül meglenni. Jézus a teljes emberséget vette föl, és a csonkított és hiányos emberség ellen küzdött. Ezért sürgette az egyéni megszentelődést es megtérést, de ugyanúgy gondoskodott egyházában pásztorokról, s hogy senki ne maradjon magára élete döntő fordulóiban,

Könyvismertető – P. Urbán Erik ferences tartományfőnöktől: Pünkösdi ajándék számunkra a Hiterősítő A év, B év és C év sorozat, ami a vasár- és ünnepnapi szent olvasmányok alapján készült homíliás könyv. A trilógia – 256 önálló szentbeszéd – szerzője, Darvas-Kozma József csíkszeredai plébános. Az atya két évtizedet szórványban dolgozott és ismeri, hogy a leányegyházak hívei közösségre és Isten Igéjére vágynak. Papoknak és híveknek e munka segítség, főleg ott, ahol nincsen minden vasár- és ünnepnap szentmise, mert akkor is össze tudnak jönni a hívek egy-egy megbízott vezetésével, és e trilógia révén az Egyházzal együtt tudnak lélegezni és ünnepelni. Legyen valóban Hiterősítő e három kötet, és a Szentlélek erősítse meg a szent hitben azokat, akik elmélkedve olvassák, és sarjadjon általa Isten akaratával megegyező szent és virágzó élet. (4-5. oldal)

A keresztút mellékszereplői. IX. Állomás: Jézus harmadszor esik el a kereszt alatt – Jakubinyi érsek atya írása.  Most arra a kérdésre szeretnék választ keresni, hogy az Úr Jézus rokonai hogyan viselkedtek a szenvedéstörténet idején? Most folytatjuk a testvérek részletezésével. A mai nyelvhasználatunkban is a testvér szó több jelentéssel bír: „édestestvérek” = egy szülőpárnak a gyermekei, „félétestvérek” = csak apáról vagy anyáról testvérek, tágabb értelemben véve „unokatestvérek”, akiknek a szülei testvérek, sőt távolabbi rokonokat is olykor egyszerűen testvéreknek nevezzük. Az Úr Jézus testvéreit kétszer említik az evangéliumok: Jézus Názáretben (Mt 13,54-58) és Jézus igazi rokonai (Mt 12,46-50) részben. Miután a két részt megismertük, bátorítólag szól: Ne sajnáljuk hát, hogy nem éltünk az Úr Jézus idején, nem vagyunk az Úr Jézus földi rokonságából, de keresztény mivoltunk ennél több: „Aki teljesíti mennyei Atyám akaratát, az nekem mind testvérem, nővérem és anyám.” Ez ami keresztrény kiváltságunk és örök boldogságunk is.(6-7. oldal).

Exc. Bálint Lajos érsek 30 évvel ezelőtti írása – A kisebbségi jogok megsértése a Gyulafehérvári Érsekség területén. A II. világháború után az új rendszer mindent megtett az egyházak felszámolására. Szól iskoláinak államosításáról, a teológiáról, a kisszemináriumról, a szerzetesrendek és zárdákról, az anyakönyvekről és műkincsekről, Batthyaneumról, a Státusról, a kántoriskoláról és a földtörvényről (8-9).

Homály – Bács Béla János elbeszélése. 
Szent László király – P. Barsi Balázs OFM elmélkedése. Szeretetláng – kvíz Bakó Mária Hajnalkától. 
A különös kincsesláda – A tízedik kincs. 
Programajánló fiataloknak – Fit-től a CSIT-ig. 
Keresztrejtvény – Szent Péter idézetet rejt. 
Ady Endre: Szent Antal tisztelete.

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a plébániákon, a kézbesítőknél és a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159  0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc. ISSN: 2558-8389.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése