2023. 11. 30.

A kiteljesedő advent - 2023

Az egyházi év középpontjában Jézus Krisztus kereszthalálának és feltámadásának az ünneplése áll.
Az egyházi év vázát a vasárnapok sora, fő részeit az üdvtörténet misztériumainak ünneplése határozza meg: – karácsonyi ünnepkör (megtestesülés), – húsvéti ünnepkör (megváltás), – és évközi idő. Vízkereszttől nagyböjtig, és Pünkösdtől adventig terjedő időszakot évközi időnek nevezzük, melyben az Egyház Krisztus tanítását és csodáit ismerteti meg a hívekkel. Ezek közé szövődnek a Mária-ünnepek és a szentek emléknapjai. Az egyházi év kezdete advent 1. vasárnapja, vége Krisztus Király vasárnapja. 2023. december 2-án véget ér az A liturgikus év, és a vigílián kezdődik a B liturgikus év és a II. lecke-év advent 1. vasárnapjától. Az adventi időnek kettős jellege van. A próféták adventje az Isten utáni vágyakozás és a bűnbánat ideje. (Iz 63,16-17. 64,1-3-8), vagyis a karácsony ünnepére való előkészület ideje, amikor Isten Fiának az emberekhez való első eljövetelére emlékezünk. Ez az emlékezés figyelmünket Krisztus történelem végi, második eljövetelére is irányítja. Eljön Krisztus, csak jövetelének ideje nem ismert, ezért a keresztények ismertető jele az éberség és a virrasztás. (Mk 13,33-37) Az adventi idő számunkra bensőséges, örömteli várakozás. A keresztségkor Krisztus birtokába vett kegyelmével és megszentelt szentségeivel, de eljön a halálunkkor és az ítéletkor. Ezért az adventünk készület és várakozás. (1Kor 1,3-9) Ugyanakkor tele van hálával a Jézusban kapott sok-sok ajándékért, mert nem nélkülözünk semmi kegyelmet. – Ha adventi koszorút állítunk négy gyertyával, ez is készületre hangol, melyet advent vasárnapjain a szentmise elején meggyújthatunk. Az advent szakrális hangulatát a 6 órakor tartott hajnali mise, a roráté adja. Előtte és utána gyónási alkalom, amikor újra átéljük Isten  szabadító tetteit, és szentségi módon magunkhoz vehetjük Krisztust az Eucharisztiában. 
George Stephenson gőzmozdonyával 1825-ben megtette első útját, és ezt követően világszerte gyors fejlődésnek indult a vasúti közlekedés. Az adoma szerint, a feltaláló az első vasút ünnepélyes avatásakor az édesanyát is felültette a gőzmozdonyra. Az anya látva a nagy vasszerkezetet és az ünnepre jött sokaságot, megijedt és azt kezdte mondani fiának: Te Gyuri, te Gyuri, ez nem fog elindulni! – Amikor a mozdony elindult, akkor meg ezt mondta: Te Gyuri, te Gyuri, ez nem fog megállni! Mihelyt célba értek, Gyuri megállította a mozdonyt. 
Hasonlóképpen vagyunk a jó Istennel is, Ő a teremtéskor az első emberpárt áldásával elindította a fejlődés, a kiteljesedés útján, de a bűn miatt az emberiség élete megtorpant, holtpontra jutott. Ebből Jézus Krisztus megváltó kegyelme újra elindította. Azóta életünk a beteljesedés felé halad, amelyet sem a bűn, sem a halál már nem képes leállítani.

„Hűséges az Isten, aki meghívott Fiának, Jézus  Krisztusnak, a mi Urunknak közösségébe.” 1Kor 1,9.

1 megjegyzés:

  1. Köszönöm Dr. Kozma József Plébános Úrnak a gazdag indítást adventre. Mindig merítek a gondolataiból. Tisztelettel!

    VálaszTörlés