2015. 01. 23.

Háborúba sodródik Európa?

Forrás: biztonsagpiac.hu
A szankciók nemcsak Oroszországot, de Európát is sújtják, az igazi győztes pedig az Egyesült Államok; míg Európa nem egységes, addig a valódi tűzszünet esélye minimális Ukrajna esetében – jelentette ki Nógrádi György.

Donyeckben csütörtök reggel támadás ért egy trolibuszt, legkevesebb kilenc civil meghalt, többtucatnyian megsebesültek, amikor ismeretlen támadók aknagránátot lőttek ki a járműre.

Barack Obama amerikai és Nurszultan Nazarbajev kazah elnök az ukrán válsággal kapcsolatban egyetértett abban, hogy fontos megvédelmezni a szuverenitás és a területi épség elveit – közölte a Fehér Ház a két vezető szerdán lefolytatott telefonbeszélgetéséről. A két elnök megerősítette: közös érdekük, hogy sikerüljön békés megoldást találni a kelet-ukrajnai helyzetre.

Obama megismételte, hogy a konfliktus tárgyalásos rendezéséhez maradéktalanul végre kell hajtani az Oroszország által is aláírt minszki megállapodást. Arra bátorította Kazahsztánt, hogy folytassa aktív szerepvállalását az ukrajnai helyzet békés kimenetele ügyében.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, egyetemi tanár pénteken az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta: eddig két minszki megállapodás mondta ki a tűzszünetet. Ez többek között rendelkezett egy 30 kilométer széles fegyvermentes övezet létrehozásáról, és azt is leszögezték benne, hogy a két terület Ukrajna része marad, de szabadon használhatják az orosz nyelvet. A megállapodás kitért arra is, hogy komoly fejlesztést kapnak a háborús károkra, tarthatják a kapcsolatot Oroszországgal, és mindezt az EBESZ felügyeli. A megállapodást azonban egyik fél sem tartja be – jelentette ki Nógrádi György. A szakértő arra is utalt, hogy mindkét fél a másikat vádolja, és a valóságban nincsen előrehaladás.

Nógrádi György szerint sajnálatos tény, hogy „senkit nem érdekel” az ukrán válság, mivel a fő érdeklődésből kiesik, tekintettel arra, hogy nem az Európai Unió, nem a NATO része, és nem az, amire az emberek odafigyelnének. A fő gond, hogy a megoldást máshogy látják az amerikaiak, az oroszok és az európaiak. A vezérkari főnökök találkozóján Ukrajna volt a téma, és látható volt, hogy nincs egységes vélemény – mondta el a szakértő.

Nógrádi György kiemelte: a szankciók elérik hatásukat, ám rendkívüli mértékben sújtják Európát is. A szankciók igazi győztese az Egyesült Államok Nógrádi György szavai szerint, aki elmondta azt is, hogy ugyan e büntetések tényleg sújtják Oroszországot is – hiszen a rubel mélyrepülésbe kezdett, a kőolaj és földgáz árának drasztikus csökkentése ugyanezt jelenti -, ám Oroszország még bírja – ezzel szemben Ukrajna már a válság közepén van, és hatalmas összegeket kér, máskülönben összeomlik.

Az európai cél az, hogy kiegyezzenek, nem pedig az, hogy térdre kényszerítsék Oroszországot, de mindaddig, míg Porosenko és Jacenyuk teljesen mást mond, míg Európa nem egységes, addig az igazi tűzszünet esélye minimális – jelentette ki Nógrádi György.

MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése