2015. 07. 14.

Rágalmaznak a Székelyföldi románok

A székelyföldi románság szenvedő képviselői. Fotó: Mesagerul de Covasna
 A Román Kormány a 25/2001.03.15-i Törvény alapján a román ortodox Egyház Kovászna és Hargita megyei püspökség parókiáinak, leányegyházainak és szerzetes közösségeinek pozitív diszkrimináció címén minden 100 hívő után egy neklerikális személy fizetését biztosítja. Ezek talán a Civil Fórum tagjai, és még ők panaszkodnak? 
Az 1989-es változás után mennyi támogatásban részesültek, arról kellene beszéljenek, és még ők kezdik a székelyeket vádolni elnyomással, amikor minden megyei fontos hivatalban, intézményben csak ők vannak jelen?
Kedves olvasó, olvasd el a tudósítást és ne háborogj a hazug nyilatkozaton, mert árt az egészségednek.
**
Kultúrájuk és nemzeti identitásuk megőrzését kérik a Hargita és Kovászna megyében kisebbségben élő románok képviselői a kormánytól – írja a Krónika napilap.

Az érintett szervezetek erre vonatkozóan egy memorandumot is elfogadtak szombaton Bodzafordulón a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma és a helyi önkormányzat által szervezett találkozón.

A beadvány aláírói az államelnöki hivatalt, a parlamentet és a kormányt is felszólították olyan stratégia kidolgozására, amely segíti a kisebbségben lévő közösségeket, illetve „megállítja a Kovászna és Hargita megyei románok tömeges kivándorlását”. A civil fórum tagjai olyan intézmény létrehozását kérik, amely a helyiek és a központi hatóságok közötti kommunikációt teszi lehetővé, emellett elnöki és parlamenti tanácsosok kinevezését is javasolják, akik „folyamatosan ellenőriznék a kisebbségben élő közösségek helyzetét, és jelentéseket készítenének”.

A bodzafordulói találkozó résztvevői – honatyák, ortodox püspök, prefektusok, megyei tanácsosok, román tannyelvű iskolák igazgatói, intézményvezetők és civil szervezetek képviselői – úgy vélik, Hargita és Kovászna megyében hátrányos megkülönböztetés éri a román kisebbséget mind a helyi politikában, mind a sajtóban, és nincs módjuk kifejezni elégedetlenségüket. A kezdeményezők az Európai Bizottságnak is el akarják küldeni a memorandumot.

Háromszék

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése