2015. 07. 14.

Mától megcsodálható a Plútóról készült képek




“A felfedezések több mint 50 évvel ezelőtt, Kennedy elnöksége alatt indultak meg, és mostanra, Obama alatt érték el végső céljukat” – mondta a Plútó-misszió vezetője, Alan Stern.

A NASA New Horizon nevű űrszondája már nincs messze úti céljától, a Plútótól. Csupán 13 millió mérföld, és el is éri a törpebolygót - nyilatkozták július 1-jén.

US-SPACE-NASA-PLUTO-ASTRONOMY Ha minden igaz, akkor ez július 14-én fog megtörténni - tájékoztatott két héttel ezelőtt a NASA. Mivel a Plútó csupán 2300 kilométer átmérőjű, így meglehetősen nehézkes pontosan behatárolni, hol található éppen. Pedig ahogyan azt nyilván sejtik, amikor űrhajókról és bolygókról van szó, akkor aztán tényleg fontos minden centiméter.

Ehhez pedig hozzájön a tény, hogy a New Horizon és Földünk között óriási a távolság, ennek köszönhetően pedig mintegy kilencórás késés van az irányításban. Ami azt jelenti, hogy az amerikai tudósok ennyivel később észlelik a pilóta nélküli gép jeleit.
A New Horizon nagyjából akkora, mint egy zongora, és pontosan 7750 mérföldre kell majd lennie a Plútótól, hogy meg tudja vizsgálni a felszín alatti rétegeket. Erre a NASA munkatársainak csupán egyetlen esélyük van. Ha azonban minden sikeresen zárul, elég nagy előrelépésre számíthatunk a Plútó tanulmányozásában.
És sikerült!
Itt van a várva várt kép a Plútóról.


A NASA New Horizon nevű űrrepülője elérte a Plútót és éppen kellemes, másodpercenként 14 kilométeres sebességgel suhan el mellette.

Így aztán el is jutott a törpebolygóról készült kép a Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatalhoz, akik szerencsére megosztották Instagramon, így bárki megcsodálhatja. Bár egyelőre még nem a legnagyobb felbontású verziót láthatjuk, azért a mostani kép is egészen különleges látványt nyújt:
Az egyszer biztos, hogy az áprilisban készült képhez képest tagadhatatlan a minőségi ugrás. A közel három hónappal ezelőtti anyagunkban azt írtuk, hogy “az első képek még elég homályosak”. Emiatt már nem kell aggódnunk.
A törpebolygót fotózó és tanulmányozó szonda, a New Horizon nemrég leadta utolsó jelentését, mielőtt egy időre elveszti kapcsolatát a NASA szakembereivel, hogy minden erejével a Plútó megfigyelésére koncentráljon.
Az esemény azért is kapott kiemelkedő szerepet a NASA életében és a médiában, mert ezzel lezárult egy korszak az űr feltérképezésében.






Fotók: Europress AFP Images
globoport.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése