2022. 06. 28.

Szent Péter és Szent Pál

Szent Péter és Pál apostolok ünnepét üljük. Mindketten Krisztus egyetlen Egyházának oszlopai. Ünnepünk magába foglalja az Anyaszentegyház kétezer évét és az Evangélium terjedését. Egyházunk minden év január 25-én, Szent Pál apostol életútjára irányítja figyelmünket, ezért ma a Sziklának nevezett emberre, Péterre tekintünk.  A négy evangélista írásában az első helyen álló, és a legtöbbet idézett apostol nem más, mint Szent Péter. Eredeti neve Simon, a Péter vagy Szikla nevet, mely pápai feladatát jelzi, Jézustól kapta. Simon Betszaidában született. Apja Jónás,  testvére Szent András apostol, aki vele együtt halász volt. Meghívása idején Kafarnaumban lakott a családjával. Amúgy lelkes, a dolgokat fürkésző, rátermett, aki minden helyzetben feltalálja magát. Kevésbé törődik az udvariassági formákkal. Becsületes munkás. Ő is várja Izrael reménységét. Van önbizalma, ezért néha sértő megjegyzéseket is tesz. Amikor észre veszi, akkor igyekszik kiköszörüli hibáját. Mindenben a legjobbat szeretné elérni, persze emberi elgondolás szerint. Jézus olyankor megfeddi, s ahogy történni szokott, belátja tévedését, és alázattal meghajol az igazság előtt. Lelkesen tud szeretni, elvegyül az emberek közt, megérti őket. Jézus Péter hitvallására - Te vagy Krisztus, az élő Isten Fia! - építi egyházát, annak szervezetét, átadja tanítását, szentségeit és lelki hatalmát.

Szentmisénk hitvallásában Egyházunkat egynek, szentnek, katolikusnak és apostolinak mondjuk. Egynek, mert Jézus Krisztus alapította és nem emberek, mint a felekezeteket. Szent, mert Istentől van a tanítása és a szenttétevő eszközei. Katolikus vagyis egyeteme, hogy minden időben, minden helyen, minden népnek ugyanazt az evangéliumot hírdeti. Apostoli, az apostolkollégium feje, az első pápa, Péter és utódai állnak az egyház élén.

Apostoli három értelemben is: 

1.) Az „apostolokra alapított épület” (Ef 2, 20; Jel 21, 14) volt és marad; apostolokra, akiket Krisztus választott ki tanúknak és küldött misszióba. 
2.) Az Egyház megőrzi és átadja a benne lakó Szentlélek segítségével a tanítást, a hitletéteményt, az apostoloktól hallott józan beszédet (2Tim 1, 13-14). 
3.) Továbbra is az apostolok tanítanak, szentelik meg az Egyházat Krisztus második eljöveteléig, hála azoknak, akik helyükre lépnek pasztorális feladatukban: a püspökök testülete „amelynek a papok a munkatársai, egységben Péter utódjával, az Egyház legfőbb pásztorával” (AG 5). 
A szentmise prefációjában valljuk: „nyájadat, örök Pásztorunk magára nem hagyod, hanem szent apostolaid által mindvégig őrzöd és óvod, hogy azok kormányozzák hívő népedet, kik rendelésedből állnak nyájad élén Fiad helyett, mint pásztorok”.
Péter utóda, a mindenkori római pápa oldó-kötő hatalmával irányítja, tanításával erősíti Krisztus Egyházát apostolutód társaival a püspökökkel.
Ne feledjük el, hogy ma teljes búcsú nyerhető, ha szentségekhez járulunk és imádkozunk a Szentatya szándékára. Emlékezzünk arra, hogy Jézus és később a jeruzsálemi keresztény közösség is imádkozott Péterért. Imádkozzunk a mindenkori pápáért, „az Úr szőlejének egyszerű és alázatos munkásáért”, hogy szolgálatát Isten egész népével együtt, az Úrnak tetszően tudja végezni.

Ma Szent Péter sírjánál és a magyar szentmiséken elhangzik az un. pápai himnusz, melyben óhajunk is ott van: Tartsd meg Isten Szentatyánkat, Krisztusnak helytartóját. Ekkor gondoljunk az apostolokra, akik olyan emberek voltak, mint mi, akik gyarlóságokkal küzdöttek, de szentek lettek, az Egyház oszlopai. 

Ha bennünk megvan a Jézus iránti odaadó szeretet, amely megvolt az apostolokban, akkor minden megpróbáltatásból fel tudunk kelni, meg tudunk újulni, szentekké tudunk lenni.

Papszentelés.  Exc. és Ft. Kovács Gergely érsek, június 29-én, a gyulafehérvári székesegyházban 11 órától kezdődő szentmise keretében szenteli áldozópappá a gyergyócsomafalvi Baróti Tibor, a csíkszenttamási Biró Károly, a csíkszentdomokosi Bőjte Csongor, a kézdivásárhelyi Forró Roland, a csíktaplocai Kerekes Péter, a borszéki Mazai Tihamér és a hidegségi Tímár József diakónust. Imádkozzunk a szentelendőkért.

E nap a templomi perselyezés az Apostoli Szentszék részére történik.

1 megjegyzés: