2023. 07. 01.

Szeretet az élet útja - 13.A.

Életünk két létsíkon folyik. Testünkben érzékeljük a földi hatásokat. A lelkünkben érintkezünk az élő Istennel.
A szeretetnek is két minőségét tapasztaljuk. Az egyik, amit a test és vér diktál, az ösztönös szeretet, amely készségessé tesz önmagunk és mások szolgálatára. A másik a lélek szeretet-képessége, ami az ember természetfölötti hívatása, Istenre való képessége. A harmadik isteni erény, amellyel mindent és mindenkit Istenért és Istenben szeretünk. Isten ajándékai között a legnagyobb érték az életünk,
és Isten szeretetét viszonozni csakis szeretettel lehet. A szentmisében Jézus a maga szeretetének méretére akar átformálni, hogy istengyermeki életet tudjunk élni. Aki befogadja Istent, vagy segíti Isten emberét, az részesül Isten áldásában, mint Elizeus korában a szunami özvegy. (2Kir 4,8-11. 14-16a) 
Jézus önmagát adja nekünk, és ha követjük, akkor általa örökre az Atyáé leszünk a Szentlélek szeretetében. (Mt 10,37-42) Követése lehetséges, mert a keresztség által részesültünk a megváltás kegyelmében. (Róm 6,3-4. 8-11) Ha Jézussal fáradozunk, ő alkalmas munkatársaivá tesz. A maroskeresztúri templom építésekor, 1987 július hó utolsó szombatján az állami hatóság 18.000 lejre bűntetett meg, ami tíz havi fizetésem összege volt. Hétfőn jelentkeznem kellett a hatóságoknál. Előbb Léstyán főesperes úrhoz mentem. Amikor benyítottam a plébánia folyosójára, nyomban megszólított Gáspár Mária ferences nővér: „Tisztelendő úr, tessék megállni. Egy nővértársam a templomban átadott egy borítékot, hogy adjam annak a papnak, akivel ma először találkozom. Tessék!” Átvettem a borítékot, és 18.000 lej volt benne. Ezzel kezdődött az építés további zöld útja. 
Most gondoljunk a Millenniumi templom építésére, amikor az építő cég vezetője 2002 május utolsó hétfőjén közölte, hogy szerdán délutánra 450 millió lejt kell fizessünk, máskülönben kénytelenek leállni a munkálattal. Pénzünk nem volt. Csak fohászkodtam. Szerdán reggel kórházba kerültem. Valahogy hazaengedtek. Kilenc óra után felhívtam a bankot, hogyha pénz érkezne számlánkra, szóljanak. Szólt a telefon 11 órakor: a Pest Megyei Önkormányzat 220 millió lejt küldött. Szólt a telefon 12 órakor, hogy a Zala Megyei Önkorányzat 150 millió lejt küldött. Szólt a telefon 13 órakor, hogy Königsteinból 25.000 márka érkezett. Délután három órakor a munkálatokat ki tudtam fizetni, s még maradt pénzünk is. Ez az, amikor Krisztus felemel, segít. Ez az isteni gondviselés. 
Mindnyájatok életében is előfordult már hasonló eset, csak kutassatok emlékeitek között. Isten üzenete: Aki Őt befogadja vagy segíti emberét, az áldásában részesül. Isten nagy áldása, hogy önmagát adja nekünk, és Őt fogjuk örökre bírni a szeretet kölcsönösségében. Krisztus követése lehetséges, mert a keresztségünk által részesültünk a megváltás kegyelmében.

 

„Aki befogad titeket, engem fogad be...” Mt 10,40.

1 megjegyzés: