2012. 05. 10.

Kérdezz, ha tudok, felelek 3.

3. A Billings-módszer elméleti háttere
Elevenítsük fel a női ciklust! Az első szakaszt a menstruáció idejére tesszük, ami 2-7 napig tart életmódtól, genetikától stb. függően. A 2. szakasz a peteérés fázisa. A harmadik a tüszőrepedés, az ovuláció ideje, amikor a petesejt kiszabadul a petefészekből és a petevezetékbe jut. A negyedik fázist pedig egyszerűen ovuláció utáni fázisnak nevezzük.
Az első szakaszban minimális a megfoganás esélye, de számolni kell vele, mivel a második fázis kimaradhat, és így az első egybecsúszhat a harmadikkal. A második fázis terméketlen időszak, a harmadik termékeny, melyet a negyedikben megint terméketlen szakasz követ.
Vizsgáljuk meg a méhnyak-nyák szempontjából ezeket a szakaszokat!
1. Menstruáció: a vérzés elfedi a nyákot. 2-7 nap - a napok száma változó
2.a. Száraz időszak: ilyenkor nincs nyák vagy minimális, nem figyelhető meg a hüvely nyílásánál. Ez a terméketlenség jele. Változó számú napok
2.b. Nedves időszak: ilyenkor a nyák sűrű, kevés, ragadós. Ez is a terméketlenség jele. Ez a váladék megfigyelhető a hüvelynyílásnál. Változó számú napok - akár két hét is!
3. Termékeny fázis: 1 vagy 2 nap alatt a nyák átalakul. Nyúlós lesz, átlátszóbb, tisztább, hígabb, több, és nedvesség érzést idéz elő a hüvelynyílásnál. Állaga leginkább a nyers tojásfehérjéhez hasonló. A tüszőrepedés előtt pár nappal indul be ez a változás. Az ovuláció napján a legsíkosabb a nyák, ez a csúcsnap. A termékeny fázis csúcsnapja csak az utána következő napon állapítható meg biztonsággal, amikor a nyák újra ragadóssá, sűrűvé kezd válni. Ilyenkor ragacsosodik a nyálka, és 1-2 napig még nem képez falat a méhszájon a hímivarsejtek kizárására. Általában 3-4 nap az ovulációig és 1-2 nap az ovuláció után.
4. Terméketlenségi fázis: ragadós, szárazabb, homályos vagy eltűnik a nyák. A ragadós nyák falat képez, nem engedi be a baktériumokat és a spermiumokat. Az ovuláció utáni időszak általában 14 nap a menstruációig.


Érdekes megfigyelés, hogy ha a fogamzóképes időszak elején fogan meg a nő, lánygyermek születik, ha a közepén-végén, akkor fiú. Nigériában tesztelték ezt, és 314 fiút akaró párból 310-nek fiúgyermeke született és 97 lányt váróból 90 párnak leánya született. Ha ismerjük a fogantatás időpontját, az ovuláció idejét, biztosabban kiszámíthatjuk a gyermek születési idejét: tüszőrepedés napja - 7 nap + 9 hónap.

Összefoglalva, ha valaki nem tudja vállalni a gyermekáldást:
  • Menstruáció alatt önmegtartoztató életet kell élni.
  • Korai nem fogamzóképes napokon - korai NFN - nyugodtan lehet házaséletet élni.
  • Fogamzóképes napokon - FN - önmegtartoztató életet kell élni. 
  •  
  • (Irodalom: Humanae vitae; Teljes szeretet; John és Sheila Kippley: A természetes családtervezés művészete stb)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése