2014. 10. 31.

Évfordulók és székely csizmák


Rendhagyó kóruspróbára került sor október 30-án, csütörtökön este a csíkszeredai Millenniumi-templom alagsorában, a GAUDETE kórus próbatermében.
Kövér Magdolna, (a GAUDETE kórus tagja) aki 50 éven át (16 éves korától) énekelt a Sarkadi Elek (*1902 - Hidegség, 1945.II.17.) Vegyes Kórusban és annak titkára is volt, egy kis betekintést nyújtott a dalegylet múltjába. 
A Sarkadi Elek dalegylet 1890-ben alakult és ez volt Csíkszereda első kórusa. 1914-ben zászlót készíttettek és felavatták azt. Ennek most 100 éve. (A zászló ma a Csíki Székely Múzeumban található.). E kerek évforduló késztette Kövér Magdolnát, hogy megossza gondolatait. 
2015-ben, vagyis jövő évben lenne a dalegylet alakulásának 125. évfordulója. Sajnos ma a kórus már nem működik. Dokumentumainak egy részét Kövér Magdolna őrzi, egy része a Szakszervezetek Művelődési Házában van tárolva, a másik fele pedig a kórus utolsó karvezetőjénél, Elekes Béla zenetanárnál található. Az előadó aggodalmát fejezte ki a Szakszervezetek Művelődési Házában tárolt anyaggal kapcsolatban, és reméli, hogy a „gazdacsere” kapcsán nem tűnnek el onnan az anyagok. Jó lenne ha valaki felvállalná és egy helyre gyűjtené e dokumentumokat, hogy szakszerűen legyenek tárolva és hozzáférhetőek legyenek az esetleges érdeklődők számára – hangzott el az Kövér Magdolna részéről a kívánság. Ő felajánlotta segítségét, de a kora miatt egyedül már nem meri az egész munkát vállalni.
     Az összejövetel második felében a GAUDETE kórus férfi tagjai egy-egy pár székely csizmát vehettek át Bakos-Mihály Károly kántor-karvezetőtől, amelyeket a Hargita Megye Tanácsa által kiírt pályázat útján sikerült készíttetniük. A csizmákat (10 pár) a székelyudvarhelyi Birtalan Sándor mester készítette.
A karvezető köszönetét fejezte ki a Hargita Megyei Tanács Vezetőségének, és abbéli reményét, hogy a jövőben is folytatni tudják a székelyruhák készítését a Tanács segítségével.
 A kórus tagjai megígérték, hogy a Márton Áron Katolikus Nőszövetség által rendezendő Erzsébet –bálon, november 21-én este, fel is avatják a csizmákat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése