2014. 10. 31.

Lapszemle - Krisztus világa, 2014. november


November első két napja a végső célra irányítja figyelmünket. Amint felettünk a csillag miriádok ragyognak, úgy hívnak bennünket szentjeink az üdvözítő Isten kebelére. És ennek előszobájáról, a természetfölötti szenvedés-tisztulás állapotáról a sírokra helyezett virágok, s az égő gyertyák imbolygó fényei beszélnek. E fények az örök húsvét visszfénye, mely annak üres sírjából áradt, aki értünk meghalt és feltámadt. Ő megváltást hozott. Feltámadásával felragyogtatta a halhatatlanságot és az örök életet. És örök életet ad! Aki hallja szavamat és hisz annak, aki küldött, az örökké él, nem esik ítélet alá, hanem már át is ment a halálból az életre.” (Jn 5,24) A feltámadás népünk életereje. E hit acélozta meg a világháborúk harcterein küzdő katonák erejét, s ez volt a gyászolók igazi vigasza is. Az I. világháború kitörésének centenáriumán mindenfelé megemlékeztek az elesett katonák emléke előtt. Mindenszentek és halottak napja róluk is szól, főleg nekünk, hogy józanok legyünk és ne őrültek. – olvasom a 2. oldalon.
A püspök-sógorság miatti szenvedésekről – Márton Áron püspök sógornője vallomásának 3. részét közöljük. „Az ’50-es évek második felében különösen elszabadult a pokol: módszerekben nem válogattak... Férjemet 18 alkalommal vitték el 4 hónaptól 1 évig terjedő börtönbüntetés letöltésére. Az évek teltek, a bánat úgy nőtt bennünk, mint gyermekeink...” (3. oldal) 
Odaadás – nem feladás címen Matthias Mühl elmélkedését tolmácsolja Bács Béla János.
Pápa és pityóka – V. Sixtus pápa burgonya gumóinak útját a Székelyföldig ismerteti Darvas-Kozma József. (4. oldal) 
Szentek novemberben – Szent Imre herceg és Árpád-házi Szent Erzsébet életéről ír Sárközi Sándor piarista atya. (5. oldal) 
Laci és Angi – egy nem látó fiú és egy mozgássérült lány rendkívüli és megható házassága kapcsán életútjukat mutatja be Bakó Mária Hajnalka. (6. oldal)
A Katolikus Egyház Katekizmusa, XXII. rész Hiszek a Szentlélekben, a - Játékos ismerkedés szentekkel – ez utóbbi Vitos Antal összeállítása két magyar király három szent lányáról és Szent Ferencről szól. (7. oldal)
A magyar romantikus tájfestészet 1.  – részében a magyar tájfestészet első nagy tehetsége, megteremtője id. Markó Károly pályáját Sárközi Sándor piarista atya ismerteti. (8-9. oldal)
 „... miután testvéreket adott mellém az Úr...” – P. Urbán Erik atya a ferences hivatással ismertet meg bennünket. (10. oldal)
A lehulló, sárguló falevelek hangja – András István teol. tanár kiszerelésében az őszi lehulló falevelek hangjaitól az átalakuláson, átváltozáson keresztül vezet a kiúthoz, ahol az új élet hangjait hallja a célba ért ember. (11. oldal)
László Rezső Mi a célom az életedben? – az ifjak felismerhetik az életük értelmét, ha tudják a céljukat. Pascalt hívja segítségül, hogy Isten magáról hagyott-e valami jelet a világban.  (12. oldal)
Katóca az igaz szívű gyermeket mutatja be, aki királyfi lett Az üres virágcserép mesében, és a betűhalmaz feladványban jó fejtörőt kaptak a gyerekek. (13. oldal)
Derűs élet rovatban a 2015-től várható adófajtákon derülhetünk, és elolvashatjuk Csűrcsavar tanácsait a kisördöghöz. (14. oldal)
A Keresztrejtvény, a II. Vatikáni zsinat Egyházról szóló rendelkezése rámutat a világiak hivatására, és megismerhetjük hűséges megfejtőinket. Dsida Jenő Hulló hajszálak elégiája című verse zárja a lapot. (15-16. oldal)

A szeptemberi szám itt olvasható: http://issuu.com/balazstunde/docs/issu11_szept
Az októberi szám: http://issuu.com/balazstunde/docs/okt_issu_f784ce833602cc

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a négy erdélyi egyházmegye római katolikus plébániáin, a kézbesítőknél vagy a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159 0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése