2014. 12. 01.

Fokozatosan visszacsatolják Csíkhoz Kosteleket

A tervek szerint a közeljövőben jóval rövidebb úton juthatnak be Csíkba a kostelekiek annak az összefogásnak köszönhetően, amelynek eredményeként leaszfaltozzák a Csíkszépvízt Kostelekkel összekötő erdei utat. A Szénásúton tartott helyszíni terepszemlét november 27-én Becze István megyei tanácsos, valamint Ferencz Tibor, Csíkszépvíz polgármestere.

Az ügy érdekében idén tavasszal már tartottak egy terepszemlét az említett útszakaszon, majd Kosteleken az érintett közbirtokosságok elnökeivel, illetve a községek vezetőivel tanácskoztak Hargita Megye Tanácsának vezetői.

Kostelekre jelenleg a Bákó megyei Ágas községen keresztül lehet a legkönnyebben eljutni. A közigazgatásilag is Ágashoz tartozó településre vezető erdei út – amelyre a csíkszépvízi tavat elhagyva, jobbra lehet rákanyarodni a 12A jelzésű országútról – nagyobb, 8,6 kilométeres szakasza Csíkszépvíz önkormányzatának, valamint további öt közbirtokosságnak a tulajdonában van. A fennmaradó öt kilométeres szakasz azonban Bákó megye ügykezelésébe tartozik. A Hargita és Bákó megyei szakasz megépítéséhez hozzávetőleg 18 millió lejre van szükség.

A következetes munka lassan beérik, és elkészül a Szépvízhez tartozó út megalapozása. Sáncokat, átereszeket készítenek, illetve szélesítik az utat, ahol szükséges. A tél folyamán a Kostelek felőli részt fogják részletesen megtervezni és tárgyalásokat folytatni a közbirtokosságokkal – számolt be a fejleményekről Becze István megyei tanácsos, a terepszemle kezdeményezője. Rámutatott arra, hogy felelősséggel tartozunk a kosteleki magyar közösségért, ezért közösen kell dolgozni a közbirtokosságokkal és a helyi önkormányzatokkal az út megépítése érdekében.

Ferencz Tibor, Szépvíz polgármestere továbbra is szívügyének tekinti a kostelekiek sorsát, hisz a megyésítés előtt Kostelek Magyarcsügéssel és Gyepecével együtt Szépvízhez tartozott.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a fejleményekkel kapcsolatosan örömének adott hangot, hogy összefogásban sikerül megvalósítani a kitűzött célt.

Örülök, hogy a közbirtokosságok képviselői a szolidaritás jegyében, hajlandóak támogatni az ügyet. Történelmi feladat, hogy visszacsatoljuk Csíkhoz Kosteleket. Láthatjuk, a dolgok összeérnek, ha mindenki dolgozik – fogalmazott a tanácselnök.

Kostelek lakossága 99 százalékban magyar, a diákok mégis román iskolába járnak, csupán heti négy órában tanulhatnak magyar nyelven 2006 óta, amióta Imre Éva és Vaszi Levente ott dolgozik. Vaszi Levente, a Fölszállott a páva közönségdíjasa a magyarság figyelmét Kostelekre tudta irányítani. A májusi megbeszélésen jelen volt Bányai Gábor a magyar Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságának alelnöke, aki jelezte, hogy készek segíteni az elképzelések és programok megvalósítását, ugyanakkor támogatnak minden együttműködési kísérletet, hogy a több mint 500 lelket számláló falu bekapcsolódjon a magyar vérkeringésbe.

Közlemény
erdély ma

Ajánlás: Kostelek boldog katonalelkésze

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése