2018. 09. 12.

Krisztus világa 2018. szeptember, Szemle


„Ha élet zengi be...”  – Színes a lapunk, színes volt a nyarunk. Sok színű lesz az ősz is, akár csak a sokszínű Bánát. Ezzel indul a lap vezércikke, melyben Ft. Pál József-Csaba temesvári püspök atyát köszöntjük és a csíksomlyói kegytemplomban tartott szentmiséjén mondott vallomásából idézünk: „Jólesik visszajönni a csíksomlyói Szűzanyához, somlyói Máriához… most szükségem van anyai szeretetre, anyai támogatásra; szükségem van, hogy tudjam, van valakim, aki nagyon hatalmas az imádságban és a szeretetben.” Mi is a Szűzanyával együtt imádkozunk érted, püspök atya. Szeptember, iskolakezdés, lelki-szabadságharc gondolattal folytatódik...
Miért legyen a tudós istenhívő  – Cressy Morrison, a kiváló amerikai természettudósnak, a New York-i Academy of Sciences volt elnökének könyvéből, Az ember nincs egyedül, maga készített kivonatot, s ezt közöljük. A hét istenérv ismert lehet azon olvasók előtt, akik a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskolán hallgathatták Ft. Jäger Péter filozófia tanár előadásait. Iskolakezdéskor szívesen ajánljuk megfontolás végett nemcsak ifjaknak és pedagógusoknak… (3-5. oldal)
Szívem csendben az Úrra figyel  – Diószegi Orsolya művészettörténész az őt foglalkoztató, a művészettel kapcsolatos kérdésekre keresi a választ. Végül a lényeges kérdésekre, a művészet lényegére az El Caminon megkapta egy francia festőnőtől a választ - olvasható a 6. oldalon.
Átalakulás – Anselm Grün elmélkedése, hogyan befolyásol mindennapjainkban az üzleti szféra, a türelmetlenségi szindróma. Ebben az élethelyzetben a gyógymódot megtaláljuk Jézusnak a magától növekedő mag reményteljes és derűlátó példázatában (Mk 4,27). Ezt a csodát Isten a termőföldben viszi végbe, és hasonlóan bennünk is csodát művel. A mi dolgunk pedig az, hogy teljesítsük az éppen soron következő feladatunkat. Manapság a szerkezetek megváltoztatását végzik, és ezáltal nem válnak jobbá! A megváltoztatás még nem átalakulás.  Az átalakulásra választ kapunk a cikk végén. Fordította Bács Béla János. (7. oldal)
Vajdasági Értéktár 4. – Zombortól délre fekszik Doroszló, a nyugat-bácskai zömében magyarok lakta, viseletéről híres település, a vidék három hagyományőrző közösségének egyike (Doroszló, Gombos, Kupuszina). Megismerhetjük a vajdasági magyarság legkedveltebb búcsújáró helyét, a doroszlói Szentkutat népi tánckincsünk legarchaikusabb fajtája – csiraj- és tüskömtánc –, a doroszlói és gombosi leánytáncokat, valamint a népviseletet ismerteti Sárközi Sándor piarista. (8-9. oldal)
Az elég jó szülő  Bruno Bettelheim a gyermeknevelésről írt könyvének címe ihlette Koncz Mária Magdolna írását. Szülőnek lenni hosszú távú feladat, ezért érdemes számba venni a hosszú távú célokat. A gyermeknevelés folyamatát a bizonytalanság és a reménykedés érzése kíséri. A cikk végén megtudhatjuk, hogy kinek lesz lelki élete gazdag és tartalmas.
Ave – Ferenczes István verse, továbbá a CSIT 2018-ról képekben. (10-11. oldal)
Ég és Föld között Istennel – A csíksomlyói szép/segítő Szűz Mária témához hét kérdést készítette dr. Bakó Mária Hajnalka. (12. oldal)
Mindenütt jó, de a legjobb együtt Újabb kalandok a Mese Birodalmában 9. A nagy csapat örvend, hogy a nagyvakáció egy kis részét együtt töltheti. Oázis szigetére indulva, megkapták a három iker (Alázat, Türelem és Jóság) lakodalmába szóló meghívót. Közben újabb versenyt indít Katóca. Az I-VIII. helyezett között jutalmakat osztanak. Viszont a gyerekek két rejtvényen törhetik a fejüket. (12-13. oldal)
Derűs oldal   Tanár–diák, kérdések-feleleteken derülhetünk. Idézetek iskolai dolgozatokból, valamint a gyermek-szülő párbeszéden mosolyoghatunk...
-         - Apa, télen nem nőnek az almafák?
-         - Nem fiam, télen csak az áruk nő!  (14. oldal)
Keresztrejtvény Aranyszájú Szent János a szentáldozás gyümölcséről, az isteni szeretetnek a kiáradásáról szóló mondata lappang a rejtvényben. Készítette: Korodi Zoltán. Megismerjük a július-augusztusi szám megfejtőit; nyertesünket, támogatónkat. (15. oldal)
Istenarc Reményik Sándor verse a hátsó borítón.
KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a négy erdélyi egyházmegye római katolikus plébániáin, a kézbesítőknél vagy a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159  0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc. ISSN: 2558-8389.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése