2018. 09. 07.

Szabadulást hoz


„Az egyik amerikai nagyüzemben megmérték minden dolgozó vérnyomását, kiszűrve az összes magas vérnyomásban szenvedő beteget. Kísérletképpen két részre osztották a betegeket: egyik részük az üzemben és munkaidőben részesülhetett orvosi ellátásban és ellenőrzésben; a másik részük a körzeti orvoshoz kényszerült járni. Még egy szempont szerint megosztották őket: az üzemi és körzeti orvoshoz járók önként szakember tartotta előadáson vehettek részt. Egy részük meghallgatta a szakember előadását, a másik részük nem. Meglepő volt az egy év utáni vizsgálat eredménye. 

A körzeti orvoshoz járó betegek nem sokat törődtek egészségükkel, nem szedték rendszeresen a gyógyszert, függetlenül attól, hogy hallgattak felvilágosító előadást vagy nem. Az esetleges következményeknek ki lenne az oka? Ember, te magad! Senki más!” (Rádió- és Televízió Újság) 
Ez is az ember tragédiája! Babits szavaival: „Kard ha csörren, vér ha csobban, / csak az ember vétkes abban.” 
Karl Rahner német hittudós tanulmányt írt ezzel a címmel: „Miért engedi meg Isten, hogy a szenvedjünk?” Oda lyukad ki, hogy végső soron nem tudunk választ adni erre a kérdésre. „Nem értjük a szenvedés értelmét, és nem tudjuk kiküszöbölni kegyes szavakkal... Egyedül csak azt a választ adhatjuk, hogy Isten maga is felfoghatatlan. Ugyanakkor a szenvedésből nem lehet érvet kovácsolni a kereszténység ellen.”
A világ teremtéséről szólva a Szentírás első fejezetében azt olvassuk: „Isten látta, hogy nagyon jó mindaz, amit alkotott.” (Ter 1,31) A Jóisten a világrendjével gondoskodik arról, hogy a fejlődésre rendelt univerzum és a számunkra rendelt földi világunk a jó beteljesedését szolgálja. Mégis a mi emberi világunkban annyi baj, és olykor a pusztulás réme felüti a fejét. Ez azonban nem a teremtett világ hibája. Mi vagyunk az okai, mert szabadságunkban áll, hogy fölülírjuk Isten akaratát, és véges eszünk után menjünk. Ez a sátán ármányának és ősszülőink lázadása miatt megromlott képességeink és a világban felgyülemlő sok rossz nyomán a világ jósága számunkra megromlott. Isten azonban előre tudta ezt, ezért a világot eleve a Megváltás rendjében indította el a történelem útján. Mi ebben élünk és a jó győzelmét továbbra is rendületlenül reméljük. Izajás hirdette, hogy Isten orvosolja az emberi nyomorúságot: „Maga az Isten jön el, hogy szabadulást hozzon nektek.” (Iz 35, 4-7a) 
Isten azóta emberként eljött közénk, hogy földi és örök boldogulásunk megvalósuljon. Ahogy Jézus a süketnémának megadta a hallás és beszéd képességét, úgy kínálja fel nekünk a megváltás szent művéből születő örök élet hitét és hit irányította földi életet. (Mk 7,31-37) 
A hit erőt ad, tevékeny és nem személyválogató. (Jak 2,1-5) Krisztus a keresztáldozattal váltott meg minket, ezért a szenvedő is képes Krisztus útján járni, az örök életre eljutni.

„Jézus hirdette országának örömhírét...” Mt 4,23

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése