2018. 09. 30.

Szentírás olvasása - a hét lépcsős módszer


A Szentírásból megtudhatjuk, hogy hogyan kell Isten szándéka szerint élni (vö. Róm 13,13-14). A Szentírást csak úgy tudjuk értékelni, ha magunk is olvassuk. A Biblia megértésében segítségünkre van az Egyház, ha azt közösségben olvassuk. Olvashatjuk Biblia-órákon vagy pap által irányított kisebb közösségben. A bibliaolvasás sok módszere közül most „a hét lépcsős” módszert ajánlom. Még a kiválasztott szentírási rész elolvasása előtt hívjuk segítségül a Szentlelket. 
1. Egy valaki felolvassa a kiválasztott szöveget.   
2. A felolvasás után 3-5 perces csendben figyelünk arra, hogy a felolvasott szövegben melyik az a gondolat vagy mondat, ami megérintett?
3. Ezután megosztjuk a gondolatot vagy mondatot, röviden, minden magyarázkodás nélkül.
4. Amikor befejeződött a megosztás, akkor újra elolvassuk hangosan a választott szövegrészt. Másképpen fogjuk hallani.
5. Ekkor 5 perces csendben vizsgáljuk meg, hogy milyen viszony van az előbb megragadott üzenet és az én életem között?
6. Ezután, amit elmondhatunk a közösségben arról személyesen beszámolunk, így mindenki gazdagodik és gyarapodik Isten igéjének ismeretében. 
7. Végül újra felolvassuk a választott szakaszt. Most már egészen személyesen fog hangzani. Befejezésül vállaljunk valamilyen apostoli munkát, és zárjuk imádsággal a találkozót.

Választott szöveg: Jézus követése Lk 9,57-62.

57Amint mentek az úton, valaki megszólította: „Követlek, bárhová mész is.” 58Jézus azonban ezt mondta: „A rókáknak van vackuk, az ég madarainak fészkük, de az Emberfiának nincs hová fejét lehajtania.” 59Egy másikat felszólított: „Kövess engem!” Az így válaszolt: „Uram, engedd meg, hogy előbb elmenjek és eltemessem apámat.” 60„Hagyd a holtakra, hadd temessék halottaikat – mondta neki –, te meg menj, és hirdesd az Isten országát.” 61Egy harmadik ezt mondta neki: „Uram, követlek, de engedd meg, hogy előbb elbúcsúzzam a családomtól.” 62Jézus így válaszolt: „Aki az eke szarvára teszi kezét és hátrafelé néz, nem alkalmas az Isten országára.”

A tanitványság ára (9,57-62).
57. az úton: A tanitványságot, mint Jézus követését az úton, három hiperbolikus mondással szemlélteti, hogy segítsen az embereknek az életet értelmezni, megmutassa, milyen összefüggések mozgatják a világot, pl. egy óra alvás éjfél előtt annyit ér, mint kettő éjfél után; jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok.
Az 58, 60, 62. versek mondásaiban Jézus hiperbolát vagy túlzást alkalmaz, hogy kizökkentse a hallgatókat megszokott világértelmezésükből, hogy egy teljesen új nézőpontból szemléljék az életet – a tanítvány szemszögéből, aki válaszol arra, ahogyan Jézus Isten országát hirdeti. Ha szó szerint vennénk ezeket a mondásokat, megfosztanánk őket erejüktől.
58. A hiperbola megvilágítja Jézusnak, az Emberfiának szegénységét.
60. hadd temessék el a halottak halottaikat: Ez a mondás olyan sikeresen kérdőjelezte meg azt, ahogyan az emberek általában berendezik erkölcsi világukat, hogy Isten országának útjai nem feltétlenül hozhatók harmóniába a mi emberi útjainkkal. A mondás azt jelenti, hogy a lelkileg halottak temessék el a fizikailag halottakat.
62. az eke szarvára: a nagyon könnyű palesztinai ekét egy kézzel irányították, míg a másikkal az ökröket nógatták.  
A mondás megkérdőjelezi várakozásainkat arról, hogy ki alkalmas arra, hogy Isten uralmát életébe befogadja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése