2020. 09. 11.

Krisztus világa 2020. szeptember, Szemle

Mondd, te kit választanál
– Szeptember van. Nemcsak iskolákról, tanítási formákról, választásokról van szó, sokkal többről. Az életünkről és értékeinkről… Válasszuk és támogassuk azokat, akikben a legtöbb tehetség mutatkozik, akikben a feladatokra alkalmasság párosul a jellemmel, a munkakészséggel, a hivatás szeretetével és eleven közösségi tudattal. A keresztény vezető a közösség szolgálatában úgy dolgozik, mintha minden rajta múlna, hogy a világ közelebb kerüljön Istenhez. Vezetni annyi, mint másokra jó hatással lenni. Vezetőnek lenni magatartás, mert aki vezet vagy akit vezetővé tettek, annak mindennapi kötelessége tudatosítani a célt, megfogni a munka végét, és a tagokat a legkisebbtől a legnagyobbig közös cselekvésre sarkallni.
Családok, iskolák, plébániák, önkormányzatok és térségek vezetőinek is szól az apostol: Aki övéinek, főleg háza népének nem viseli gondját, az megtagadta hitét, és rosszabb a hitetlennél” (1Tim 5,8). Zárásként imádkozzunk és cselekedjünk hittel úgy, hogy intézményeinknek jó vezetői legyenek…

Új segédpüskökünk – Püspökké szentelték a csíksomlyói kegytemplomban és ezzel hivatalába iktatták 2020. augusztus 29-én dr. Kerekes Lászlót, a gyulafehérvári római katolikus főegyházmegye segédpüspökét, akit Ferenc pápa május végén nevezett ki. A segédpüspök életútja mellett vallomását is olvashatjuk: „Jelmondatomként választottam Szent Péter  apostol válaszát Jézus kérdésére: „Szeretsz te engem?” „Uram, Te tudod, hogy szeretlek.” (Jn 21,15–17)  Majd rámutat: Az egész elhivatottságunk csak az önzetlen szeretetről szól. Egy nagy válasz arra az őrült nagy szeretetre, amivel Isten szereti az embert, és Jézus Krisztusban feláldozta magát értünk.” S azzal zárja, hogy „Az idők jelei mindig megmutatják, hol és mikor kell válaszoljunk a jézusi kérdésre.” (3. oldal)

Hivogat az iskola? – A tavaszi első sokk után többé-kevésbé beleszoktunk a karantén miatt kialakult digitalis tanrendszerbe, majd beletanultunk a lazítások utáni új életbe is. Most a szeptember újabb kihívások elé állít szülőt, diákot, pedagógust, de a járványhelyzet miatti bizonytalanság ismét nyesegeti a biztonságérzetünket. - Az iskolák megnyitása tűnik az egyetlen logikus lépésnek, mert a gyerekeknek személyiségfejlődésük, szocializációjuk szempontjából szükségük van egymásra és arra, hogy a megszokott formában tanulhassanak. De hogyan? – erre a kérdésre keresi a megoldást, tesz ajánlást Len Rita tanárnő.

Bíznunk kell abban, hogy megkapjuk a szükséges kegyelmeket a nehézségek leküzdéséhez, miközben feladatunk megtenni minden tőlünk telhetőt a magunk és mások biztonsága érdekében. (4-5. oldal)

Hívő ember költő nem lehet? – Reneszánszkori hírességünk, a fiatal Janus Pannonius (+1472) csípős epigrammájának csattanóját kérdőjelezi meg – Sárközi Sándor piarista atya. Az első részben a kor visszásságait ismerteti, majd rátér a következőben a piarista rend alapítójának, Kalazanci Szent József nyitottságára. Kalazancius imádkozó ember volt, aki tanult Galileitől is; és Galilei is hálás volt Kalazanciusnak és piaristáinak. Kell(ett) ehhez kurázsi, szellemi bátorság... És persze imára kitárt kar, az égbolt és annak Ura felé. Pietas et Litterae. A harmadik részben a vallásosságunk iránt megnyilvánuló tisztelet és bizalom hangján szóló tudósokat szólaltat meg: Francis S. Collins orvos-genetikust, az emberi DNS-lánc megfejtőjét, a modern kvantummechanika egyik megteremtőjét, a Nobel-díjas, 7 gyermekes Werner Heisenberget, Georges Lemaitre (+1966) belga katolikus pap, kozmológus és részecskefizikust, aki először bizonyította az univerzum ősrobbanás-elméletét. Sándor atya sétálva és zarándokolva a francia jezsuita paleontológus, Pierre Teilhard de Chardin (+1955) vallomásával zárja cikkét. (6-7. oldal)

Vigyázz magadra! - Gotthard Fuchs elmélkedésének címe egy formálisan ellenséges világ veszélyt rejtegető színfalairól árulkodik. A búcsú köszönések igazi megnyugtatója: Vigyázok Rád! Fordította Bács Béla János. Laczkfi János, A tanárnéni méreget c. irásának részletét olvashatjuk.

A tanítás több, mint politika – Kemény bírálat ahogy a politikum az oktatás, az iskolakezdés gondjaihoz áll. A tanulónak iskolára van szüksége, ahol együtt lehet a társaival. Tanító vagy tanár kell neki, aki cselekvésre készteti. Nem pótolhatja az iskolát semmilyen online felszerelés. Erre is oda kellene figyelni – ezzel zárja széljegyzetét Zsehránszky István. (8-9. oldal)


Szent Kozma és Damján – orvos, vértanúk életét tárja elénk kérdéseivel, Dr. Bakó M. Hajnalka.

A Szent Kereszt felmagasztalása – P. dr. Barsi Balázs ofm elmélkedése. Magyar népmese, feladványok Katócától.  

CSIT 2020 Visszatekintve - két főszervező néhány gondolata. Derűs oldal, Keresztrejtvény – Babits verssorok – Korodi Zoltántól. Megfejtőink, támogatónk bemutatásával és Szent-Gály Kata: Kisboldogasszony c. versével zárul a havilap.

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a plébániákon, a kézbesítőknél és a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159  0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc. ISSN: 2558-8389.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése