2020. 09. 07.

Gondolkodj a törvényről...

1. Gondolkodj:
Milyen értelemben és hogyan lehet az Isten törvénye az ember számára a szabadulás útja?

Milyen kapcsolat van Mózes tíz törvénye és Jézus evangéliuma között?          

Miért csak a Szentlélek erejével lehetünk igazán szabadok és válthatjuk valóra az evangéliumi törvényeket?

Az erkölcsi élet igénye társadalmunkból nem hiányzik, sőt a gondok szaporodásával nagyobb rá az igény. A növekedési ajánlatok azonban gyenge lábon állnak, mert leginkább csak érzelmi alapon nyugszanak. Ezért fontos, hogy az evangéliumi törvényeket megéljük és tanúságot tegyünk róla.

• „Ha Isten nem létezik, mindent szabad.” (Dosztojevszkij)

• „Miért harcol a keresztény erkölcs a szenvedélyek és rossz szokások ellen?” „Lényegében azért, mert azok rabszolgaságba visznek; gyengítik az ember szabadságát és megtámadják méltóságát. ” (Paul Claudel)

• „A vallás nélküli erkölcs olyan mint egy törvénykönyv bíróság nélkül. A törvények lehetnek tökéletesek, de mit sem érnek, ha nem tartják be őket és nincs aki az igazukat garantálja?” (A. Manzoni)

• Hogy a törvényt megtarthassuk, az Úr új szívet ad: aki szeret, megtartja a parancsokat (vö. Róm 13,8—10).

• Nagy segítség a törvény megtartásához: a lelkiismeret szavára való hallgatás.

**

2. Az emberek mondják:

Szabad-e mindent a tudománynak?

A genetikai manipulációk, a sejtek mesterséges kezelése stb... Észrevesszük, hogy sokan bujkálnak az erkölcs mögé, akik a médiákat irányítják, az orvosi tudományok fejlesztői, írók, filozófusok...

Meg kell tanulni, hogy határozott nemet mondjunk, amikor a törvényhozás haszonvadászat, az élvezetvágy miatt az erkölcsöket támadja. Már egy sejt is emberéletnek számít.

Egyesek számára:

- a kereskedelem féktelen hajszájából törvény lett, a fogyasztói elv és a tőkeharácsolás, a pénzügyi hatalom a legfőbb érték;

- a szex az élvezetek bálványa lett;

- a médiákat nagyobbra tartják a híreknél, istenítik a felfedezett, legtöbbször tartalom nélküli eredményeket és személyeket.

• A polgári erkölcsre vonatkozóan Alessandro Manzoni így ír: „Elképzelés nélküli kőműveseknek látszanak, akik erősítik a falakat, de ha nincsen alap, a ház úgyis összedől. ”

„A változtatás még nem minőségi változás. Az én elképzelésem a szociális problémákkal kapcsolatban ez: forradalom megtérés nélkül = lefelé húzó örvény, ami mindig tragédiát jelent.” (Lanza del Vasto)

**

3. Életprogramod:

• A Tízparancsolat Isten ajándéka, az élet alapvető szabályai. A kapcsolatot irányítják a törvényhozó és az emberek között. Elképzelhetetlen az élet, vagy egy játék is szabályok nélkül: rövid játék után a csapat veszekszik és szétesik.

• Elterjedt az a felfogás, amely nem akar elfogadni napjainkban semmi erkölcsi törvényt; ez a rendszertelenség kimerít, bizonytalanná tesz, az élet sem tűnhet így szépnek; ha mindent szabad, minden szürkévé válik. Az ember a múltban is megszegte a Tízparancsolatot, de mint törvényt mégis elfogadta.

• A Tízparancsolat nem egy sor jogi teher, inkább felszabadulási terv.

A keresztény ember megtartja a törvényeket - nem úgy, mint egy rabszolga, hanem mint Isten gyermeke, felismeri benne a Szentlélek adományát, Jézus ajándékát, amely a szeretettől fenntartott igazság.

A keresztény ember átéli az evangélium boldogságát, mert az nem más, mint Isten útja, amely őt célba vezeti.

Imádság: „Boldog, akinek útja szeplőtelen, aki az Úr törvénye szerint él. Boldog, aki követi útmutatásait, s aki egész szívével keresi őt. Az nem követ el gonoszságot, hiszen az ő útján halad. Magad hirdetted ki törvényedet, hogy tartsuk meg hűségesen. Bárcsak szilárdak volnának útjaim és megtartanám, amit parancsoltál! Sohasem vallok szégyent, ha ügyelek minden végzésedre.” (Zsolt 119,1-6)



 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése