2020. 09. 19.

Yu Gong yi shan - Isten megmozgatja a hegyeket

A kínaiak hangyaszorgalmát mindenki megcsodálja. A kínai Yu Gong legenda is hatással van rájuk. A történet egy öregemberről szól, akinek házát két hegy választotta el a legközelebbi falutól. Hogy közvetlen utat teremtsen a faluba, elkezdett ásni. Az emberek gúnyolódtak, hiábavaló erőfeszítésnek nevezték. Yu Gong azt válaszolta, hogyha szükséges, akkor az istenek megmozgatják a hegyeket, és megtisztítják az utat is Yu Gong-nak. Mára szállóigévé vált a mondás: “yu gong yi shan” – “az öregember és Isten képes mozgatni a hegyeket. Azt jelenti, hogy elszántsággal, kitartással szinte mindenre képesek vagyunk, mert az istenek segítik az ilyen embereket. 

Egy ilyen elszánt ember volt Caowang falu vezetője Huang Dafa, akire ma büszke Guizhou tartomány. A 23 éves Huang Dafa elhatározta, hogy a vízhiányban szenvedők életén segíteni fog és három karsztos hegyen keresztül megépíti a 10 km hosszú vízi csatornát, hogy jobb élethez juttassa faluja lakóit. Az emberek lehetetlennek tartották a megvalósítást, de Dafa hitt benne. Meggyőzött néhány fiatalembert és 1959-ben elkezdtek dolgozni a csatorna kialakításán. Bár ekkor még csak 23 éves volt, mégis példát kellett mutatnia, ezért vállalta a legnehezebb és legveszélyesebb feladatok is. Így vallott magáról: Én voltam az egyetlen, aki egy 300 méter magas szikla tetején lévő fa törzséhez kötve ugrottam le a kőfal peremére. Ha én nem vállalom, akkor senki más nem merte volna.” A munkát vállaló falubeliek 10 évet dolgoztak kéziszerszámokkal, ami felőrölte az embereket, s még vizük sem volt. Dafa ekkor vízrendszerek tanulmányozásával kezdett foglalkozni. Visszatért falujába és újult erővel folytatták a munkát. 1995-ben készült el véglegesen a sokak által várt vízmeder. A 7,2 km hosszú vízcsatornából és a 2,2 km hosszú öntözőcsatornából ma már Caowangba áramlik a víz. Mesterének tiszteletére Dávid-csatorna névre keresztelték. 

A lenyűgöző vízi csatornát 3 falu, azaz 1200 ember élvezi, akik a víz segítségével, az egykori 25 ezer kilogrammról évente 400 ezer kilogrammra növelték a rizstermelést. A 84 éves Huang Dafa így nyilatkozott két évvel ezelőtt: Ha valamit meg tudunk tenni fejlődésünk érdekében, akkor tegyük meg. Nem szabad várnunk arra, hogy a dolgok majd megtörténnek.”  

Isten megmozgatja a hegyeket.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése