2021. 04. 18.

A kapus testvér Szent Józseffel gyógyított

Szent André Bessette. Francia-kanadai munkáscsaládba született 1845-ben. Születésekor olyan gyengének tűnt, hogy még aznap megkeresztelték: az Alfred nevet kapta. Egész életében gyenge egészségű maradt. Kilencéves volt, amikor ácsmester édesapja meghalt. Édesanyja egyedül nevelte tíz gyerekét, és három év múlva ő is meghalt. A tizenkét esztendős André egy farmra került cselédnek. Kézről kézre járt – volt cipész, pék, kovács, gyári munkás, de sehol nem voltak vele megelégedve. Megismerkedett a Keresztes Kongregációval, és huszonöt évesen felvételét kérte a rendbe, mint laikus testvér. Ekkor vette fel az André nevet. Tudták róla, hogy még írni-olvasni sem tud, ugyanakkor mély imádságos lelkületű és őszintén szereti Istent.
Édesapja emléke miatt különösen tisztelte az ács Szent Józsefet. Egészsége miatt eltanácsolták a rendből is, ám ő fellebbezett a püspöknél. Végül 1874-ben letette a szerzetesi fogadalmakat. André testvér a montreali Notre-Dame College-ban let kapus testvér. Ha valaki megbetegedett az iskolában, meglátogatta, ápolta, virrasztott és imádkozott mellette. A Szent József szobor mécsese olajával kente meg a betegeket. A járvány idején önként jelentkezett ápolónak. Egy betege sem halt meg.
Ettől kezdve elterjedt róla, hogy gyógyító hatalmat kapott Istentől, és tömegével érkeztek hozzá a segítséget kérők. Amikor kérdőre vonták, azzal védekezett, hogy ő csupán imádkozik a betegekért és Szent József közbenjárását kéri értük. 1904-ben Montreal érseke engedélyezte a Szent József-oratórium építését. Ekkor gyűjtésbe kezdett, bár nem érte meg, de 1939-re elkészült Kanada legnagyobb temploma és nemzeti kegyhelye. Andrét 2010-ben avatta szentté XVI. Benedek pápa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése