2021. 07. 31.

Jézus jön hozzánk a szentmisében

Idén, augusztus öt vasárnapján a kenyér kapcsán az Eucharisztiáról szólnak a vasárnapi evangéliumok.
Augusztus 20-a Szent István főünnepe, amelyhez az idők folyamán több világi esemény is társult. Isten Szolgája Bálint Sándor írta, hogy a középkori Magyarországon július 15-én, a Tizenkét Apostol szétoszlása ünnepén áldották meg az új kenyereket. 1899-ben Darányi Ignác földművelésügyi miniszter rendeletbe foglalta a feledésbe merült aratóünnep felújítását, de nem sok sikerrel. 1922 körül már az aratóünnepet a Magyar Kenyér ünnepének nevezték. A kommunisták 1945-ben augusztus 20-ai ünnepnapra tették az Új Kenyér ünnepét, hogy feledtessék Szent Istvánt. 1950-től az alkotmány ünnepének nevezték. 1991-ben az Országgyűlés Szent István napját állami ünneppé nyilvánította, melynek része maradt a kenyér. Napjainkban Magyarok Kenyerének megáldását is tartják. Nekünk elsősorban Szent István királyunk ünnepe, a többi csak köntörfalazás.
– Isten a bukott emberiség számára Megváltót ígért, hogy visszaadja számukra az üdvösséget. E folyamat része Ábrahám meghívása és utódainak néppé tétele. Isten gondoskodott róluk Egyiptomban, s a negyven évi vándorlás ala is. (Kiv 16,2-4. 12-15) Olvasmányunk a Szin pusztában történt eseményről szól. A szabadságot nem becsülő nép zúgolódni kezdett Mózes és Áron ellen: nincs hús és kenyér. Isten e kérést is meghallgatta. Lett manna-kenyér, jöttek a fürjek és húsként szolgáltak. A manna hullással az Úr próbára tette őket, hogy készek-e követni a mannára vonatkozó rendelkezést, hogy csak egy napra valót gyűjtenek, pénteken meg kétszer annyit. E rendelkezést kétszeresen is megszegték.
– Az idők teljében a mennyei Atya elküldte Fiát és benne felragyogott az örök élet. Történelmileg valóság lett, amikor megszületett Szűz Mária gyermeke – beteljesült a prófétai ígéret: Velünk az Isten! 
Egész emberöltőt töltött velünk testvérként. Mindenben hasonló lett hozzánk, a bűnt kivéve. Önként vállalta a miénkhez hasonló viszontagságos életet. S végül kereszthalálával teljessé tette a megváltásunkat. Feltámadásában Isten hatalmas Fiának bizonyult. Az Atya őt a kenyérszaporításkor is igazolta. (Jn 6,24-35) Ezután Jézus elvonult imádkozni, tanítványai pedig átkeltek a tó túlsó partjára. A tömeg következtet Jézus csodás átkelésére, és utána megy. Kérdésükre Jézus megmondta, hogy ő az ajándék, az örök élet kenyere. 
Örök élete van annak, aki hiszi, hogy ő az Isten Fia. Ez az amit mi tehetünk. Ez tetszik az Atyának. Azért jött, hogy életünk legyen és velünk maradjon. Ezért megalapította az Eucharisztiát, hogy ahol népe él, a szentmise által ő is ott legyen. Éljünk az Eucharisztiából és vessük le a régi ember, újuljunk meg lélekben. (Ef 4,17. 20-24)  Így leszünk méltók az Isten Fiához.

 

„Nemcsak kenyérrel él az ember ...” Mt 4,4.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése