2021. 07. 31.

Az ausztrál veretlen legenda

Henry Robert Pearce evezős,1928-ban, az amszterdami olimpián fontosabbnak tartotta egy kacsacsalád épségét, mint a győzelmet – igaz, azért utóbbit is bezsebelte, ha már ott volt.

Pearce 1905-ben született Sydneyben, és korán megismerkedett az evezéssel. Hatévesen indult az U16-osok mezőnyében és második helyen ért célba. Ezek után megállíthatatlan volt, még úgy is, hogy több éven át katonai szolgálatot teljesített és nem evezett. 1926-ban leszerelt és visszatért az evezéshez, 1927-ben, 1928-ban és 1929-ben is ausztrál bajnok lett az amatőrök között, az előbbi két eredményének köszönhetően evezősként bekerült az amszterdami olimpiára utazó csapatba. Az olimpiai negyeddöntőben ahogy elindultak, Pearce az élre is állt, csakhogy evezés közben furcsa hangokra lett figyelmes, a háta mögött, a haladás irányában egy kacsacsalád próbált átkelni a csatornán. Pearce előtt két választási lehetőség volt: vagy átgázol a kacsákon, vagy valahogy megáll és eldobja az olimpiai érem esélyét. Pearce hatalmas fékezésbe kezdett az evezőivel. Mikor a kacsák félreúsztak, ismét belehúzott, de ekkorra már öthajós hátrányba került ellenfelével szemben a 2000 méteres pályán. Óriásit hajrázott, és végül 30 másodperces előnnyel verte a franciát, és ezzel bejutott az elődöntőbe. Ott hatalmas csatában nyert 9 másodperc különbséggel. Verhetetlen maradt. 1932-ben Los Angeles-i olimpián megvédte a címét. Ezután a profi karriert választotta. 1933-ben világbajnok lett, majd 1938-ban. 
Kétkezi munkás volt, Torontóban halt meg 1976-ban. Kanadában az olimpikonok és a sportolók között is halhatatlanná választották, 1986-ban pedig az ausztrál sportolók Hírességek Csarnokába is bekerült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése