2023. 08. 18.

Szent István főünnepe 2023.08.20.

1. 
Augusztus 20. Szent István király főünnepe, a magyar királyság és az Erdélyi (gyulafhehérvári) főegyházmegye alapítója, nemzeti ünnep. 
Szentmisét végzünk reggel a Szent Kereszt templomban 7:00 órakor. 
A Millenniumi templomban 8:00, 9:30, 11:00, 12:15 órakor és este 19 órakor. 
Az esti szentmisét P. Balla Barnabás pálosszentkúti pálos atya végzi, és utána ünnepi megemlékezésre  és koszorúzásra kerül sor a plébánia udvarán a Szent István domborműnél.
2. Hargitafürdőn lesz a Szent István nagy ünnepség: búcsús szentmise 12:30 órakor kezdődik. A szentmisét Kovács Gergely gyulafehérvári érsek mutatja be, jelen lesznek Tamás József nyugalmazott gyulafehérvári segédpüspök, pálos konfráter; Arnold Chrapkowski pálos generális, Marian Waligóra pálos perjel,  Puskás Antal pálos tartományfőnök; Urbán Erik ferences tartományfőnök; pálos szerzetesek, papok, más rendek és a magyar állam képviselete.
A Mikóvár előtt 17 órakor világi programok lesznek.
3. Pénteken keresztelői felkészítő a felső hittanteremben du. 6 órakor.
4. Augusztus 26-án, szombaton megemlékezés és konferencia Márton Áron püspökről Csíkszentdomokoson. A megemlékezés 10:00 órakor szentmisével kezdődik.
5. A megbérmáltak átvehetik a csoportképet a plébánián.
6. Augusztus 27-én a Szent Ágoston templom búcsúja. Szentmise 12:30 órakor.
7. A Hiterősítő három kötetes homiliás könyv, A, B és C évre, 256 önálló szentbeszédet tartalmaz. Megvásárolható a Kegytárgyboltban és a plébánián.

A könyvismertetőben P. Urbán Erik OFM tartományfőnök (Könyvismertető - Hiterősítő A., B., C-év homíliákkiemeli, hogy a homilíákat a Kárpát-medence magyar keresztényei is megértik. A Hiterősítő trilógia a Katolikus Egyház tanításában gyökerezik, ismeri az egyházatyákat, a biblikus szakirodalmat, négyévtizedes elmélkedései és olvasmányai alapján „újat és régit” hoz, hogy Isten üzenetével éltessen. Köszönet érte. 

Az egyházi év ünnepköreit, id. Imets László csíkszeredai képzőművész 8x3 gyönyörű fametszete vezeti fel, mintegy tömörítve tárják elénk a szent időt. (…)
A lelkiatya két évtizedet szórványban élt és dolgozott, ismeri hogy a filiák hívei közösségre és Isten Igéjére vágynak. Papoknak és híveknek e gazdag munka segítség, főleg ott, ahol nincsen minden vasár- és ünnepnap szentmise, mert akkor is össze tudnak jönni a hívek egy-egy megbízott vezetésével, és e trilógia révén az Egyházzal együtt tudnak lélegezni és ünnepelni.”

A szerző vallomása: A filiákhoz több tapasztalatom fűződik: a ‘90-es évek elején, nagybőjt 2. vasárnapján a szomszéd plébánost helyettesítettem, ezért Lukafalvára három középiskolás fiút küldtem, hogy tartsanak igeistentiszteletet. Kezükbe adtam a perikopát és a szentbeszédet, ezeket felolvasták. Az imádságokat is elvégezték a meghagyás szerint. A következő vasárnap a hívek nagy örömmel újságolták, hogy az a vasárnap olyan volt, mintha ők is a Tábor-hegyén lettek volna. Ott Jézus maga mellé vette Pétert, Jakabot és Jánost, s csak velük ment fel a magas hegyre. Ide is három fiatal jött, és végezték az istentiszteletet.

Az Egyház megújulása a részegyházakban kezdődik, főleg a filiákban, ahol mint hajszálereken elfolyik az Egyház vére. Erik atya szavait idézem: Legyen valóban Hiterősítő e három kötet, és a Szentlélek erősítse meg a szent hitben azokat, akik elmélkedve olvassák, és sarjadjon általa Isten akaratával megegyező szent és virágzó élet.”

A három kötet ára 150 RON, vagy 5 intenció.

Megrendelhető: Római Katolikus Plébánia, 530230-Csíkszereda, Kossuth Lajos u. 38. Hargita megye. Tel: 0266.311726 vagy emailen: plebcsik@gmail.com 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése