2023. 08. 02.

Porciunkula-búcsú

A
z assisi Porciunkula-kápolna fölszentelésének emléknapja, augusztus 2-án. A kápolna eredetileg Angyalos Boldogasszony-kápolna Assisitől délre, a városhoz közeli erdőben a nép által portiuncula (kicsinyke osztályrész) néven ismert helyen. Valószínű, hogy a 6. században építették. A 13. század elején a Monte Subasio-i bencések birtoka. Assisi Szent Ferenc 1207 és 1208-ban helyreállította a romos erdei kápolnát, és augusztus 2-án szentelték fel újra a kápolnát. Assisi Szent Ferenc 1209. február 24-én, Szent Mátyás apostol ünnepén itt hallotta meg a szegénység evangéliumát (Lk 9,3-5). A bencések 1211-ben Ferencnek ajándékozták. Ferencnek egy alkalommal a kápolnában megjelent az Úr Jézus és a Szűzanya, és biztatták, hogy kérjen valami nagy kegyelmet. Ferenc azt kérte, hogy aki ezt a kápolnát meglátogatja, teljes búcsút nyerhessen. A kérés rendkívüli volt, de az Úr Krisztus helybenhagyta és Ferencet a pápához utasította. III. Honorius 1216-ban teljesítette Ferenc kérelmét, és augusztus 1. déltől másnap estig minden esztendőben toties-quoties, a szenvedő lelkekért is felajánlható teljes búcsút engedélyezett azoknak, akik a fölkeresik a Porciunkula-kápolnát, gyónnak, áldoznak és imádkoznak a pápa szándékára. (A toties-quoties  - annyiszor-ahányszor búcsúengedélyekben a II. Vatikáni Zsinatig (1968) előforduló formula, azt jelentette, hogy az adott búcsú annyiszor elnyerhető, ahányszor a feltételül szabott cselekményt valaki elvégezte.)
A 14. század végétől a pápák a Porciunkula-búcsút megadták egyes ferences templomoknak, IV. Sixtus 1480-ban a Porciunkula-búcsút kiterjesztette az első rend templomaira, 1482-ben az összes ferences és klarissza templomra, de e búcsút csak a rendhez tartozók nyerhették el. XV. Gergely 1622. VII. 4-én az összes hívőnek megadta a Porciunkula-búcsú elnyerésének lehetőségét. Még októben 12-én a templomok körét a kapucinusokéval bővítette.
Ma a Porciunkula-búcsú minden plébániatemplomban egyszer elnyerhető a szokásos feltételekkel.
A Porciunkula-kápolna és a mellette őrzött Szt Ferenc-cella fölé 1569-1678 között Vignola tervei szerint 3 hajós bazilikát emeltek
úgy, hogy a Porciunkula-kápolna a központi kupola közepe alatt áll. A kápolna homlokzati freskóját 1829-30-ban J. Fr. Overbeck festette. 1832-ben földrengés volt, a bailika. boltozata a hajók és a szentély fölött beomlott, a kupola és alatta a Pociunkula-kápolna sértetlen maradt!
A bazilikát 1836-40-ben XVI. Gergely pápa állíttatta helyre. X. Pius pápa 1909-ben pátriárkai bazilika rangra emelte. 
1925-28-ban márvány homlokzatot építettek eléje.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése