2024. 10. 14.

Krisztus világa 2024. október - Szemle

Az imádság szabaddá tesz
– Az Egyesült Államokban tapasztaltam, hogy a halál valóságával nem akarnak szembenézni az emberek. Óvják a szívüket a koporsóra hulló rögök koppanásától, de a halloweent népszerűnek tartják. Gondoltam, hogy ez a szokás a tengerentúl marad. Tévedtem. Már Erdélyben is néhol átvették, sőt módosították az idegen szokást. Egy ilyen variáció, amikor a halálesetet bejelentők a szertartáson és énekeinken szeretnének változtatni, mert ez vagy az az ének túl drámai. Most miért óvakodunk attól, ami jó, ami 1855-től minden énekes könyvünkben benne van. Hitünk szerint is mindaz, aki életét Jézushoz kapcsolja, annak a halál Jézushoz érkezést jelent, belépést az örök életbe. Ez is bátorít, hogy jól készüljünk föl halálunk órájára. Sőt imádságban kérjük a Szűzanyát, hogy „imádkozzál érettünk most és halálunk óráján”. Október hónapot sem lehet kicserélni, amiért a magyar történelem és kereszténység emlékekkel, ünnepekkel teli hónapja, életet és halált hirdető szőttes. Az élet a fogantatással kezdődött és nem szűnik meg, ezt a prefációban hittel így valljuk: „Mert híveid élete, Urunk, megváltozik, de meg nem szűnik, és amikor halandó testünk enyészetnek indul, lelkünket a mennyben örök otthon várja.” Éppen ezért énekeljük: „Ments meg engem, Uram, az örök haláltól” és 
Örök nyugodalmat adj, ó, Uram, neki, s örök világosság fényeskedjék neki…” - olvassuk a vezércikkben.
Örök evangélium – „ Száz annyit ne kapna ezen a világon” (Mk 10,17–30) – Belon Gellért püspök elmélkedése. Minden kisebb lemondás és áldozat, amit Istennek adunk, azt százszorosan, vagyis többszörösen kapjuk Istentől vissza. Akárhányszor megtörténik, hogy valakin segítünk vagy valamilyen jó célra adakozunk, rövidesen valamilyen formában az visszajön. Mint a szólás mondja: Isten nem marad adósa senkinek sem. Amikor adunk, akkor kockáztatunk valamit. Anélkül, hogy visszavárnánk a bevetett jóságot, valahogy visszakapjuk azt. Kicsiben lejátszódik ugyanis az, amit Jézus nagyban, más vonatkozásban mondott: „Aki elveszti életét énérettem, megnyeri azt”. (Lk 9,24) Szent Ferenc mindent odaadott az Istennek, és úgy érezte, hogy még a halálban is Isten adakozó jóságát kell megköszönnie a Naphimnuszban. Belőle ez természetes egyszerűséggel és őszinteséggel tört ki. Mi is rájöhetünk erre, ha komolyan értelmezzük Jézus szavait az adakozásról és életünk odaadásáról.
Jézussal a demens betegek ápolóotthonában – Judith Rosen írása. Ha valaki betegsége vagy idős kora miatt el is veszíti kapcsolatát a külvilággal, az nem jelenti azt, hogy ez hitvilágára is ugyanúgy érvényes. A lány meglátogatja édesanyját a kórházban, aki nem akar enni. Ezért a következőt mondta: „Aki hosszú ideig nem eszik, az Jézushoz megy.” Az anyai szemek felcsillannak: „Nem én megyek Jézushoz. Jézus jön hozzám.” A lány elámul, és nem próbál szavakkal csatázni. Látja, hogy az édesanyja kapcsolata a külvilággal zavart, de az emberi értelmen túlmutató valósághoz, Istennel nagyon is élő kapcsolata van. Talán tisztább az emberi értelmen túlmutató valósághoz és mélyrehatóbb, mint „egészséges” korában. Fordította Bács Béla János.
A római szentmisekánon szentjei (6. rész) Dr. Jakubinyi György ny. érsek atya folytatja és befejezi a római szentmisekánon szentjeinek a bemutatását. Az átváltoztatás/Úrfelmutatás után szerepel a szentek második névsora. A hét vértanú nő: Szent Felicitász fiatal asszony, Szent Perpétua rabszolgája, hitújonc. A börtönben keresztelkedtek meg. Karthago mellett, Thuburbo minus-ban 203. március 7-én vadállatok elé vetették, majd tőrrel leszúrták őket. Szent Ágota szűz. A szicíliai Cataniában szenvedett vértanúságot 250-ben. Szent Lúcia, a szicíliai Siracusában szenvedett vértanúságot 304. december 13-án. Szent Ágnes római szűz vértanú. 12 éves volt, amikor Róma prefektusának a fia feleségül akarta venni. Ágnes már korábban szüzességi fogadalommal Krisztus jegyese lett, ezért elutasította a pogány ifjút, aki bosszúból följelentette és lefejezték. Szent Cecília, római szűz vértanú. A hagyomány szerint 250 körül szenvedett vértanúságot, s ez alatt egyedül az Úrnak énekelt. Szent Anasztázia szűz vértanú. Sirmiumban szenvedett vértanúságot édesanyjával, Szent Fausztinával együtt 304 körül Diocletianus császár idején. A szentek második névsora a Mindenszentekkel zárul. A naptárban november 1-én van Mindenszentek főünnepe.
Mementó – Hitvallók és vértanúk – P. Gurzó György Anaklét – róla a főszerkesztő ír, kiemelve, hogy a Gondviselés különös adománya volt Anaklét atya a ferences rendnek és a gyulafehérvári egyházmegyének egyaránt. Szerzetesként Rómában tanult, majd hazatérve a novíciusok magisztere. 1951-ben deportálják. 1952 májusától 1955. március 25-ig kényszerlakhelyes Désen. Itt is dolgozik és tanít. Az állam által szervezett papi békemozgalom ellenében a titkos egyházi kormányzat jogi biztosítója, körleveleivel irányítja a titkos ordináriusok jogszerű működését. Áron püspök visszatértekor tartoztatták le és 7 évi börtönre ítélték. Szabadulása után teológiai tanár, majd Székelyudvarhely rector spiritualisa haláláig.
Dr. Boga Alajos - A Márton Áron által szentszéki felhatalmazással felállított, az egyház autonómiáját biztosító egyházkormányzati rendszernek Boga Alajos az első vértanúja. Szeptember 14-én volt 70. évfordulója annak, hogy 1954. szeptember 14-én meghalt a máramarosszigeti börtönben. A vértanúnkat bemutatja – Virt László. Ég és Föld között Istennel – Bakó M. Hajnalka kvíze Alacoque Szent Margit Mária szűzről, a Jézus Szent Szíve tisztelet terjesztőjéről. 
Derűs oldal – Móricka labdázik, és átrepül a labda a szomszédba. Szomszéd: - Öcskös, tiéd ez a labda? - Miért, összetört valamit? - Nem. - Akkor az enyém.
Keresztrejvény - Fájdalmas Anya ima szövege rejlik. Áprily Lajos: Őszi rigódal versével zárul.

A szeptemberi szám itt olvasható: 

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a plébániákon, a kézbesítőknél és a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159  0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc. ISSN: 2558-8389.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése