2015. 11. 17.

Kelemen Hunor a Ciolos-kormányról

Forrás: www.expunere.com
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) meg­sza­vaz­za ked­den Dacian Ciolos szak­ér­tői kor­má­nyá­nak be­ik­ta­tá­sát a bu­ka­res­ti par­la­ment­ben, a to­váb­bi­ak­ban azon­ban a konk­rét tör­vény­ter­ve­ze­tek­ről to­vább akar egyez­tet­ni a kor­mány il­le­té­ke­se­i­vel – kö­zöl­te Kelemen Hunor, az RMDSZ el­nö­ke hét­főn, mi­u­tán Ciolos be­mu­tat­ta mi­nisz­te­rei lis­tá­ját és kor­mány­prog­ram­ját az RMDSZ-frakciónak.

Az RMDSZ el­nö­ke sze­rint a vá­lasz­tá­so­kig hát­ra­lé­vő egy év­ben a Ciolos-kormány fon­tos re­for­mo­kat in­dít­hat el, ak­kor is, ha nem lesz ide­je va­la­mennyit vég­hez­vin­ni.

"Ebben a pil­la­nat­ban a leg­fon­to­sabb, hogy hely­re­áll­jon a pol­gá­rok bi­zal­ma, be­le­ért­ve a ma­gyar kö­zös­sé­gét, a köz­pon­ti köz­igaz­ga­tás­ban" – szö­gez­te le Kelemen Hunor.

Az RMDSZ-frakció ülés­ter­mé­ből tá­vo­zó Ciolos ar­ra az új­ság­írói kér­dés­re, hogy mi a leg­sür­gő­sebb te­en­dő a ki­sebb­sé­gi jo­gok te­rén, Kelemen Hunorra hi­vat­koz­va a lé­te­ző tör­vé­nyek al­kal­ma­zá­sát je­löl­te meg. Úgy vél­te: Romániának na­gyon jó ki­sebb­ség­vé­del­mi sza­bá­lyo­zá­sa van. Hozzátette: ma­ga is pri­o­ri­tás­nak te­kin­ti a re­gi­o­ná­lis fej­lesz­té­si prog­ra­mo­kat, ame­lyek a ki­sebb­sé­gek ér­de­ke­it is szol­gál­ják.

Ciolos el­mond­ta: tör­li a kor­mány­prog­ram­ból a par­la­ment és az ön­kor­mány­za­tok öt­éves man­dá­tu­má­nak be­ve­ze­té­sé­re vo­nat­ko­zó cél­ki­tű­zést. A né­hány órá­val ko­ráb­ban köz­zé­tett do­ku­men­tum sze­rint a szak­ér­tői kor­mány elő­ké­szí­te­né azo­kat a ter­ve­ze­te­ket, ame­lyek – az eu­ró­pai par­la­men­ti és az ál­lam­fői man­dá­tum­hoz ha­son­ló­an – öt év­ben egy­sé­ge­sí­te­nék az ön­kor­mány­za­ti, par­la­men­ti man­dá­tu­mo­kat. A ki­je­lölt kor­mány­fő ar­ra hi­vat­ko­zott, hogy a po­li­ti­kum meg­úju­lá­sát kö­ve­te­lő de­monst­rá­ci­ók szá­mos el­kép­ze­lé­sét pró­bál­ta be­épí­te­ni a prog­ram­ba, de a kri­ti­kák ha­tá­sá­ra be­lát­ta, hogy egy egy­éves man­dá­tum­mal ren­del­ke­ző ka­bi­net­nek nincs esé­lye ilyen re­for­mo­kat vég­re­haj­ta­ni.

A kor­mány­prog­ram­nak a vá­lasz­tá­si tör­vény meg­vál­toz­ta­tá­sá­ra irá­nyu­ló cél­ki­tű­zé­se­it ko­ráb­ban Kelemen Hunor is bí­rál­ta. Az RMDSZ el­nö­ke a Maszol.​ro por­tál­nak nyi­lat­koz­va meg­va­ló­sít­ha­tat­lan­nak ne­vez­te a pol­gár­mes­ter­vá­lasz­tás két­for­du­lós­sá té­te­lét, mi­vel egy ko­ráb­bi al­kot­mány­bí­ró­sá­gi dön­tés ér­tel­mé­ben a sza­va­zást meg­elő­ző 12 hó­nap­ban már nem vál­toz­hat a vá­lasz­tá­si sza­bá­lyo­zás.

Kelemen Hunor egy má­sik nyi­lat­ko­za­tá­ban úgy vé­le­ke­dett: a Ciolos már biz­to­sí­tot­ta kor­má­nya par­la­men­ti tá­mo­ga­tá­sát, hi­szen a Szociáldemokrata Párt (PSD) va­ló­já­ban kor­má­nyon ma­radt az­ál­tal, hogy Vasile Dancu szo­cio­ló­gust je­löl­te kor­mány­fő­he­lyet­tes­nek. Így a PSD el­len­őr­zé­se alatt ma­rad a leg­na­gyobb költ­ség­ve­tés­sel ren­del­ke­ző, a me­gyei pre­fek­tu­si hi­va­ta­lo­kat kéz­ben tar­tó re­gi­o­ná­lis fej­lesz­té­si mi­nisz­té­ri­um – ér­té­kel­te az RMDSZ el­nö­ke. Dancut Liviu Dragnea PSD-elnök bi­zal­ma­sa­ként tart­ják szá­mon.

Az új kor­mány be­ik­ta­tá­sá­ról ked­den sza­vaz a ro­mán tör­vény­ho­zás.

MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése