2015. 11. 08.

Bukaresti tűzvész – 44 halálos áldozat

Több mint egy héttel a tragédia után a bukaresti tűzvész további kilenc sérültje halt bele szombaton sérüléseibe, majd vasárnap hajnalban még három, ezzel 44-re emelkedett az áldozatok száma. Szombaton több sérültet külföldi kórházak vettek át. Ma pedig Magyarország előreláthatólag öt sérült kezelését veheti át.
Szombatra virradóra a tűzvész 16 súlyos sérültjét két – kórházzá alakított – katonai repülőgéppel Rotterdamba, illetve Brüsszelbe vitték. A Hollandiába szállított sérültek közül ketten a repülőgép földet érése után meghaltak. A nap folyamán hét sebesült a bukaresti kórházakban halt meg.
Szombaton további két embert vittek a SMURD mentőszolgálat repülői Bécsbe. Vasárnap a SMURD gépeit Norvégiába és Finnországba indítják egy-egy sérülttel.

Sorin Cimpeanu ideiglenes miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy a román kormány minden külföldi kórházakba küldött sérült kezelésének költségét, valamint egy-egy hozzátartozójuk külföldi szállásköltségét és ellátását fedezi, függetlenül attól, hogy milyen hosszú időszakról van szó. Az ilyen súlyos égési sérülések esetében páciensenként 100-150 ezer eurós kezelési költséggel lehet számolni, így a tragédia sebesültjeinek kezelési költsége 13-15 millió euróra emelkedhet, amit főleg a kormány tartalékalapjából fedeznek – közölte.
Szombat reggel a tragédia 107 füstmérgezést és égési sérüléseket szenvedett sebesültjét ápolták bukaresti kórházakban, közülük 48-nak az állapota életveszélyes. Az ideiglenes kormányfő szerint vasárnap Romániába érkezik egy francia, hétfőn pedig egy német orvoscsapat, hogy felmérjék egyes sérültek átvételének lehetőségét. Hozzátette: valószínűleg Nagy-Britannia is vállalja néhány ember kezelését.
Az érintett bukaresti kórházigazgatókkal és az egészségügyi miniszterrel közösen tartott szombati tájékoztató végén Cimpeanu bejelentette: a sajtóértekezlet közben értesült arról, hogy Magyarország is felajánlotta segítéségét. A magyar honvédelmi miniszter felajánlása szerint Budapest a bukaresti tűzvész öt sérültjének kezelését tudná átvenni – közölte a román ideiglenes miniszterelnök.
A bukaresti Colectiv-klubban október 30-án egy rock-koncerten használt tűzijáték pillanatok alatt lángra lobbantotta a terem gyúlékony anyagból készült hangszigetelését. A helyiségnek nem voltak vészkijáratai. A rendezvény több száz résztvevője közül sokan nem tudtak idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton: 26-an a helyszínen meghaltak, több mint 150 ember pedig füstmérgezéssel és égési sérülésekkel került kórházba.
Hatan az első négy napon haltak bele sérüléseikbe, majd napokig nem volt újabb áldozat, a nyolcadik napon azonban további kilenc sérült hunyt el.
Az orvosok már korábban figyelmeztették a közvéleményt, hogy súlyos égési sérüléseknél az első hét után kritikus időszak következik, amikor szövődmények léphetnek fel. A szombaton történt halálesetek a légköri viszonyok változásával is összefüggésben állhat, Bukarestben ugyanis a korábbi derült időt párás, ködös időjárás váltotta fel.

Magyarországra is szállítanak sérülteket

Magyarországi és brit kórházakba szállítanak vasárnap a bukaresti tűzvész sérültjeiből – közölte a román védelmi minisztérium, amely repülőgépeket bocsátott rendelkezésre a szállításhoz.
A minisztérium közlése szerint Magyarországra délben indul a repülőgép. A Digi 24 hírtelevízió közlése szerint orvosi szempontok alapján döntik el, hogy hány sérültet szállítanak Magyarországra, illetve Nagy-Britanniába.
Az éjszaka során hárman haltak bele sérüléseikbe Bukarestben, így a Colectiv klubban október 30-án egy koncerten kiütött tűz halálos áldozatainak száma 44-re emelkedett. A bukaresti kórházakban további 45 ember életéért küzdenek az orvosok.

magyaridok.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése