2015. 11. 19.

Magyar püspökök látogattak Kisinyovba

Anton Coșa (Kósa Antal) kisinyovi püspök meghívására Bíró László tábori püspök, Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, Majnek Antal munkácsi püspök, valamint a Fokoláre mozgalom néhány tagja november 16-17-én látogatást tett Chisinauban, a Moldovai Köztársaságban.


Bíró László püspököt hazaérkezését követően a vizitáció céljáról, programjáról kérdeztük. Elmondta, hogy testvéri látogatás volt, amelynek során megismerkedtek az egyházmegye lelkipásztori szolgálatával. Az első napon megnézték a képzési központot, találkoztak a rekollekcióra összegyűlt egyházmegyei papsággal. Este csatlakozott hozzájuk a Romániából érkezett Petru Gherghel iasii megyéspüspök is.


Másnap, november 17-én ellátogattak egy külvárosi, szaléziak által fenntartott plébániára és a Caritas által működtetett hajléktalanszállóra. 
Este a székesegyházban, Árpád-házi Szent Erzsébet világegyházi ünnepén Bíró László püspök mutatott be szentmisét. Homíliájában kiemelte a moldovai és a magyar nép történelmének közös elemeit, hősies helytállását, amikor a tatár és török hadak elől védték Európát, illetve a kommunista diktatúra idején megélt közös sorsot. Kifejezte örömét, amiért láthatja a moldovai egyház újjáéledését. Szent Erzsébetről szólva hangsúlyozta jóságát és azt, ez a jóság hogyan alakul szépséggé.

Végül kifejezte örömét, amiért az országban értéknek tekintik a házasságot, szeretik a gyermekeket. A családoktól függ Moldova jövője – hangsúlyozta Bíró püspök.
Fotó: Catolicmold.md
Magyar Kurír
(tzs)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése