2015. 11. 17.

A terroristákat osztaná szét az EU

Amíg ez a kormány levegőt tud venni, sem kvóta, sem visszatoloncolás nem lesz – jelentette ki Orbán Viktor az Országgyűlésben. A miniszterelnök szerint az Európai Uniónak dogmáktól és politikai korrektségtől mentes új politikára van szüksége.
,A terroristákat osztja szét az EU, ha kikényszeríti a kvótarendszert – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök tegnap este az M1 aktuális csatornának adott interjújában. Hangsúlyozta: meg kell védeni a kultúránkat, meg kell védeni a gazdaságunkat. A miniszterelnök úgy fogalmazott: mára elviselhetetlenül megnőtt a távolság az unió vezetői és az emberek elvárásai, gondolkodásmódja között, senki nem hatalmazta fel őket arra, hogy ellenőrizetlenül beengedjenek százezreket. Emiatt csak idő kérdése, és az emberek magukhoz fogják hajlítani Európa vezetőit. Orbán Viktor leszögezte: Magyarország célja, hogy a visegrádi négyekkel és a közép-európai országokkal együtt erőfeszítéseket tegyen az európai politika megváltoztatására.
Megtámadták az Európai Uniót, és mi is veszélyben vagyunk. Ami péntek éjszaka Párizsban történt, az megtörténhet más helyeken is Európa-szerte. Mi sem vagyunk biztonságban – jelentette ki napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor a parlamentben.
02_Orban_HZ
Bebizonyosodott, hogy a terroristák elvegyülésre használják fel a népvándorlást – Fotó: Havran Zoltán

A miniszterelnök a magyarok részvétét tolmácsolta Franciaországnak, ugyanakkor egyértelművé tette: itt az idő, hogy az unió vezető politikusai ráébredjenek és megértsék, hogy mi a tét. Mint mondta: mi, magyarok azon voltunk, hogy lezárjuk a határt a Közel-Keletről és Afrika felől érkező áradat előtt. Meg is kaptuk, hogy ez nem emberséges.
– De mi az emberségesebb? Lezárni a határokat az illegális határsértők előtt, vagy ártatlan európai polgárok életét kockára tenni? – tette fel a kérdést a miniszterelnök. Leszögezte: az élethez való jog minden más jogot megelőz, mint ahogy az önvédelem joga is erősebb minden másnál. Szerinte az unió sodródik, gyenge, bizonytalan és bénult, „tanácskozás, konferencia van rogyásig, de megoldások nincsenek”. – Ideológiák hálójában vergődünk, ahelyett, hogy a józan ész és saját kulturális hagyományaink alapján cselekednénk – jelentette ki Orbán Viktor. Kiemelte, hogy Brüsszelben még mindig azt állítják, hogy a bevándorlás jó dolog, miközben napról napra újabb bizonyítékokat kapunk arról, hogy rossz. A kormányfő leszögezte: nem szabad tömegeket ellenőrizetlenül beengedni, ráadásul olyan területekről, ahol az európai államok éppen katonai akciókat hajtanak végre. – Bebizonyosodott, a terroristák arra használják fel a népvándorlást, hogy elvegyüljenek az otthonukat a jobb élet reményében elhagyó emberek tömegében – fogalmazott.
A kormányfő szerint a pénzügyi és gazdasági realitásokon túl három veszélyt is jelent a népvándorlás: növeli a terrorveszélyt, a bűnözés kockázatát és a más földrészekről, más kultúrákból érkezők tömeges bevándorlása veszélyt jelent a kultúránkra, életformánkra is. Ismét bírálta a kötelező betelepítési kvótát, amely nem megoldja, hanem súlyosbítja a válságot. 
A terrortámadás után most már Brüsszel végképp nem vitathatja el, hogy a tagállamoknak joguk van megvédeni magukat, a kötelező kvóta ugyanis szétterítené a terrorizmust Európában – fogalmazott Orbán Viktor. Szerinte egy dogmáktól és politikai korrektségtől mentes új Európa-politikára volna szükség.
Az unió vezetőinek felelősségét vetette fel a Fidesz frakcióvezetője. Kósa Lajos szerint most nem lehet köntörfalazni, az egész válság, az a csőd, amit az unió a bevándorláspolitikájával és nyomában a terrorizmussal okozott, nem oldható meg, ha mellébeszélnek. – Az EU vezetőinek, élén Juncker elnök úrnak, felelőssége van abban, hogy ez megtörténhetett – jelentette ki Kósa. Szerinte ha az uniónak olyan vezetői vannak, akik nem tudják betartani a törvényeket, akkor mondjanak le. – Hány száz embernek kell még meghalnia ahhoz, hogy ezt az egyszerű következtetést levonják? – kérdezte Kósa.
Az LMP-s Schiffer András szerint globális krízisről van szó, Európa és az EU megvédéséhez közös megoldásokra, titkosszolgálati együttműködésre van szükség.
Tóbiás József, az MSZP elnöke arról beszélt, hogy a párizsi terroristákat semmilyen kerítés nem állíthatta volna meg, így akik ilyen helyzetben a közéletet hiszterizálni, a politikai tőkéjüket kovácsolni igyekeznek, azok mind a terroristák céljait segítik.
Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője szerint mind a kvóták rendszerét, mind a bevándorlók visszatoloncolását meg kell akadályozni.
Vejkey Imre, a KDNP frakcióvezető-helyettese azt mondta, a tét az európai civilizáció és kultúra megmaradása.
„Amíg ez a kormány levegőt tud venni, sem kvóta, sem visszatoloncolás nem lesz” – jelentette ki a válaszokra reagálva Orbán Viktor.

magyaridok.hu
Bákonyi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése