2018. 10. 18.

15 éves a Millenniumi templom


Csíkszeredát Nagy Lajos magyar király idejében alapították, Csík szék második vásáros tereként. A tér déli részén a 14. század második felében gótstílusú kápolnát építettek Sarlós Boldogasszony tiszteletére. A mai Megye Háza, a Sapientia Egyetem és a Főtér háromszögében állt. A város fejlődése következtében a város orsó alakú terének nyugati részében 1751-1758 között felépítették a barokk Szent Kereszt templomot. Ekkor lett önálló plébánia. 
A 19. század végén Csíkszereda Csík vármegye székhelye lett és fejlődésnek indult. 1904-ben már háromhajós templomot terveztek és amire a szükséges anyagiak összegyűltek, kitört a háború. A pénzt hadikölcsönbe fektették, és minden odaveszett. Az 1916-os román betörést egyedül a templom vészelte át. Plébániát is csak 1928-ben tudtak építeni. 
1942-ben templomépítésre készültek, de az összeomlás hamar bekövetkezett. Ezután a román diktatúra minden kezdeményezést elutasított. 
1981-ben a templom melletti kertet önhatalmúlag el akarták venni, ekkor az egyházi vezetés egy deszkacsűrt épített a templom melletti kertben. 
Az elhíresült deszkatemplom a hitélet ápolásának és kibontakozásának a helyszíne maradt 2003 júliusáig, utána Szécseny nevű részen építettük fel, Árpád-házi Szent Kinga tiszteletére.

Millenniumi templom megálmodója 2001. január 30-án Darvas-Kozma József plébános és Makovecz Imre műépítész, aki a tervezést díjtalanul elvállalta. Őt segítette Bogos Ernő építész és Márton Sándor statikus. A Millenniumi templom építési programját februárban imádsággal kezdtük el. Akkor alapítottuk meg a Mária Légiót és az Isteni Irgalom Társulatát, és azóta naponta délkor és az esti szentmise előtt imádkozzák a rózsafüzért. 
2001 májusában a templomépítés "begyűrűzött" a bukaresti minisztériumokba. Reménytelennek tűnt helyzetben a Szűzanya megerősített: „a templom fel fog épülni!”. Nemsokára a sok akadály rendre elhárult. Így az alapkövet 2001. aug. 4-én elhelyeztük a Magyar Millennium bezárása előtt. 
Az építési munkálatokat szeptember végén a Tectum Company Rt elkezdte. Kétévi áldozatos munkával elkészült az „építészeti magyar-magzat”. Erdélyben ez az ötödik templom, amelyet Makovecz építész tervezett és ez lett az első, amelyet 2003. október 18-án felszenteltünk. Emléktáblánk hirdeti, hogy megvalósult az évszázados álom. 
A templomszentelésre megalakult a Gaudete plébánia kórus.

A három angyalt Kurkó János, Ft. Mátyás Gábor, Ft. Virág László, a negyedik angyalt Kurkó Árpád, a Harmopan Rt és az Alutus Nyomda adományozta, alkotójuk Nagy Ödön és Koszti István Miklós. 
A Keresztúti tablókat id. Imets László faragta, a kápolna falképeit Márton Árpád festette. 
A harangokat Pest és Zala megye, valamint a HTMH adományozta. 
Az orgonát az Orbán-kormány finanszírozta, tervezte és építette Sándor G. Péter. 
Köszönetet mondok a kedves híveknek és a jóakaratú adományozóknak. 
Mindenért legyen dicsőség Istennek.


Október 21-én 12,30 órakor lesz a búcsús szentmise, melyet Exc. Tamás József segédpüspök úr mutat be.
D-K. József

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése